Основната причина за неуспеха е огромният дълг на Украйна по газовите доставки от над 5 млрд. долара.

Йотингер обаче се надява, при наличие на добра воля, това да стане идната сряда, 29 октомври, когато ще има нов кръг от преговорите, предадоха Ройтерс и БТА.

В преговорите участваха енергийните министри на Русия - Александър Новак и на Украйна - Юрий Продан.

Всички страни приеха цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 година, каза Йотингер.

Руската страна е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна с решение на правителството или парламента.

През този период не може да се използва принципа "вземай или плащай", който задължаваше Украйна да плаща за договорените количества газ, независимо дали го е използвала.

ТАСС цитира Йотингер, че Украйна планира да купи до края на годината 4 милиарда куб. метра газ. В следващите 5 дни Европейската комисия ще определи какъв обем газ може да изплати Украйна.

Според Йотингер европейска компания може да стане посредник при доставките на руски газ за Украйна.

"Ако "Нафтогаз" не е в състояние да плати, някоя компания може да купи руски газ и след това да го препродаде. Средствата, постъпващи в "Нафтогаз" за транзит на руски газ, могат да бъдат използвани за изплащане на временните доставки на газ за Украйна", предложи еврокомисарят по енергетиката.

"Газпром" не предвижда да използва европейски компании като посредници за доставка на руски газ за Украйна, заяви в отговор на предложенето шефът на "Газпром" Алексей Милер, предаде ТАСС.

Дългът на Украйна и предплащането

Според руския министър Александър Новак, Еврокомисията заедно с Украйна трябва още до края на тази седмица да определи източника, от който ще се финансира предплащането за текущите доставки на руски газ.

Той обаче отбеляза, че временното споразумение не предвижда възможността средствата, които Украйна получава от транзита на руски газ към Европа, да бъдат използвани за покриване на нейните плащания по дълга й за получения вече газ.

По оценка на Новак украинският дълг възлиза на 5,3 млрд. долара. 1,4 млрд. от тази сума ще бъдат платени до края на октомври, а още 3,1 млрд. - до края на годината.

ЕС трябва да поеме задължение да гарантира, че Украйна ще плати дълга си за руския газ, а ЕК да определи финансовите източници за погасяването му, каза Новак.

"Ние смятаме, че възможни източници са гаранции от първокласни европейски банки, мостови кредити, средства на ЕБРР или на Еврокомисията", уточни той.

На пресконференцията след преговорите украинският министър Продан каза, че Украйна се е съгласила да премине към предплащане на доставките на газ по временното споразумение, но механизмът за това още не е съгласуван.

В неделя украинският президент Петро Порошенко заяви, че руският газ за Украйна е договорен до края на март. Той обяви това след среща с руския президент Владимир Путин.