Повод за размяната на писма стана публикация в сайта Mediapool, в която се съобщава, че след запитване е получен отговор с изявление от официален източник от Европейската комисия. В него се казва:

"Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

От Брюксел добавят, че са запознати с призивите, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване и изтъкват, че целта на тези проверки трябва да е изясняване на всички съмнения за търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици.

Тъй като името на Сотир Цацаров се споменава няколко път в записите на разговори между двете бивши съдийка - Владимира Янева и Румяна Ченалова, от Меdiapool излязоха със заглавие: „ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор”.

Последва официална позиция на Върховна касационна прокуратура, в която се казва:  

"По този повод главният прокурор отправи искане за изразяване на позиция до ЕК и Представителството на ЕК в България относно истинността на твърденията в публикацията. Представителството на ЕК изпрати официален отговор до г-н Сотир Цацаров. В него се казва: „Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни. Приемете моите уверения за най-добри почитания към Вас и към ръководената от Вас институция (писмото е подписано от ръководителя на представителството Огнян Златев - б.р.)”.

В позицията на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори.

Ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото, цитирано от прокуратурата.

По-рано днес правосъдният министър Христо Иванов коментира цитираната от медиите позицията на ЕК.

"Там за отстраняване не става дума, а че не трябва да има влияние на засегнатите лица“, каза той.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък заяви, че се стига до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като името на главния прокурор също е замесено.

Панов призова президента да инициира създаването на независим орган, който да направи проверка на скандалните записи.
До момента няма реакция на Росен Плевнелиев.

В същото време Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време дебата за становището на ЕК, какъвто се очакваше днес. Предложението дойде от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, според когото този дебат трябва да се осъществи след приключване на проверката на Етичната комисия към съвета по този казус.