Това се посочва в доклад на Европейската централна банка, публикуван във вторник, цитиран от БНР.

В доклада се казва, че като цяло икономиките на тези страни се намират на здрава основна, но техните закони не са в съответствие със стандартите на ЕЦБ.

За да влязат в "чакалнята" на еврозоната според критериите от Маастрихт страните трябва да изпълняват следните условия: до 65% дълг от БВП, до 3% бюджетен дефицит и инфлация. Освен тези условия обаче страните трябва да имат и законодателство, съвместимо с изискванията на ЕЦБ.

Оповестеният днес доклад на Централната банка се отнася за България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Разглежданите седем държави са в съответствие с повечето от количествените икономически критерии, но никоя от тях не отговаря на всички задължения, предвидени в Договора, включително критериите за правно сближаване, заяви ЕЦБ.

Правната рамка в нито една от седемте страни не е напълно съвместима с всички изисквания за приемане на еврото.

Остават в сила несъвместимостите по отношение на независимостта на Централната банка и по-специално институционалната и финансовата независимост на техните централни банки, както и личната независимост, се посочва в доклада.

Всички разглеждани страни, с изключение на Хърватия, имат несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и на правната интеграция на съответните централни банки в Евросистемата.

Докладът на ЕЦБ, който тя трябва да публикува най-малко веднъж на всеки две години, показва, че ще мине известно време, преди еврозоната да се разшири от сегашния си 19-членен състава.

Този доклад не включва Дания и Обединеното кралство, които, макар и членове на Европейския съюз, имат специални режими, които не изискват от тях да се присъединят към единната европейска валута.

Преди година (1 юли 2015 г.) правителството създаде Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната с председател министъра на финансите.

Президентът Росен Плевнелиев тогава постави като цел влизането в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2) до средата на 2018 г.
 
АНКЕТА: Да започне ли България преговори за еврозоната?