Но ако има промяна в мисленето и в сърцата на нашите британски приятели, те трябва да знаят, че сърцата ни са още отворени за тях.

Това каза пред Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.

"Имаме нужда от повече яснота за виждането на Великобритания за бъдещите отношения. Най-трудната работа предстои, трябва да запазим единство при всяко положение", добави той.

"Надявам се думите на Туск да бъдат чути в Лондон", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той обясни, че не би искал в Лондон да "пропускат край ушите си" факта, че вратата на Европейския съюз остава отворена на Великобритания.

Говорителят на Тереза Мей побърза да заяви пред "Ройтерс", че нищо в британската политика не се е променило и излизането на Обединеното кралство от ЕС е решено от референдума и ще се проведе.



Европейските реформатори и консерватори посочиха, че ЕС и Великобритания ще останат приятели и съюзници. Вярваме, че можем да постигнем взаимоизгодна сделка, добавиха те.

Групата на АЛДЕ се пошегува, че нещо е било сложено в напитката на представителя на британската партия за независимост Найджъл Фараж при срещата му с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, защото след разговора Фараж подкрепи втори референдум във Великобритания.

От АЛДЕ призоваха постигнатите с Лондон договорености в първата част на преговорите да залегнат бързо в официален документ.