Това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", гласи туитът на Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, в отсъствието на британската министър-председателката Тереза Мей.

Самите преговори ще започнат скоро след произвеждането на предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни.

Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания от блока, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС.

ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Великобритания "само в светлината на постигнатия напредък" по тези въпроси, се казва в стратегията за преговорите.

Първи приоритет на ЕС ще бъде гарантиране на правата на гражданите на ЕС във Великобритания, съответно правата на британските граждани в страни от ЕС.

Великобритания ще трябва да уреди всякакви финансови задължения, които е поела преди датата на договореното й излизане от ЕС.

Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки. ЕС ще работи с Великобритания за улесняване на преместването им.

Призовава се за намиране на "гъвкави и новаторски" решения за избягване на установяване на твърда граница (със строг контрол) между Ирландия и Северна Ирландия.

Никое бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания не може да важи за Гибралтар без съгласието на Испания. Гибралтар е британска територия, над която Испания също има претенции.

ЕС ще се стреми да работи с Великобритания като близък партньор в бъдеще, обаче напускането на ЕС означава, че Великобритания не може да ползва същите права и предимства като страните членки, включително предимствата на единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към "балансирано, амбициозно и широкообхватно" споразумение за свободна търговия с Великобритания, което обаче няма да се равнява на членуване в единния европейски пазар.

ЕС ще се стреми към сътрудничество и в други области освен търговията, например сигурността.

"Съхранението на целостта на общия пазар изключва участие на Великобритания в него освен в отделни сектори. Страна, която не членува в ЕС, която не изпълнява задължения наравно със страните членки на ЕС, не може да ползва всички изгоди на общия пазар", се казва в текста на стратегията за преговори по Брекзита.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС трябва да завършат до 29 март 2019 г., когато за Лондон изтича предвиденият в член 50 от Договора от Лисабон срок от две години след официално обявеното намерение на страна членка да излезе от ЕС.

Лидерите на ЕС обещаха да приемат британската провинция Северна Ирландия в съюза, ако гражданите й гласуват на референдум да се обединят с Република Ирландия (Ейре), която е член на ЕС.

На срещата на върха ирландският премиер Енда Кени поиска от колегите си да заявят, че подобно на Германската демократична република през 1990 г., Северна Ирландия автоматично ще стане член на ЕС в случай на обединение със страна членка.

Лидерите на ЕС дадоха политическата си подкрепа на този ход, който според юридически експерти от Ирландия и ЕС е утвърдената позиция в международното право по такива териториални промени.