Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителствената пресслужба.

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа при условие на поет официален ангажимент от страна на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за бизнес и туризъм. Срокът за това е не по-късно от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите.
Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми - сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието.

Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

На заседание на Европейския съвет миналата седмица в Братислава стана ясно, че България ще подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА), след като страната ни е получила гаранции, че визите за нейните граждани ще отпаднат.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ЕК е дала ясни гаранции, че „това споразумение е незаобиколим фактор за падане на визите за българи и румънци”.

Заради съпротивата на френскоезичната провинция Валония обаче, Белгия е единствената страна в ЕС, която не може да подпише споразумението, за да може то да влезе в сила.


АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Валония за СЕТА?