Огънят пристигна с 4 специални огнеупорни фенера и бе донесен от българската делегация, начело с Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, предаде.

Да благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо – слизането на Благодатния огън над гроба Господен. Това каза слизайки на Летище „София” Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На въпрос къде ще бъде отнесен огънят епископ Григорий заяви, че „Сега по традиция се занася в Синодалната палата, където ще бъдат запалени кандилата на светия престол, откъдето пък тържествено ще бъде внесен в „Св. Александър Невски и ще бъде връчен на Негово светейшество българският Патриарх Неофит”.

Слизайки от правителствения „Фалкон” Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит поздрави с „Христос Воскресе”, а десетки граждани бяха на летището, за да си вземат от Благодатния огън.

Благодатният огън идва през тази година в България за 11-ти път, след като за първи път през 2005 година блажено почившият дядо Кирил за първи път го донесе у нас.

Малко по-рано днес Благодатният огън слезе на Божи гроб в Ерусалим

Всяка година главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

Около десет хиляди души се бяха събрали в параклиса на Божи гроб в очакване на тайнството.

Подготовката за слизането на огъня включва внимателна проверка на църквата за запалителни средства, за да няма съмнение в чудодейното възпламеняване на огъня.

Главният участник в измолването на Благодатния огън е ерусалимският патриарх Теофил III, светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Веднага след запалването си пламъкът има удивителното свойство да не изгаря.

С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим на Велика събота, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

"През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни случилото се през миналата година в Йерусалим Емил Велинов.

Той каза, че през тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон.