Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в остра и зрелищна, макар и задочна, словесна "престрелка", предаде OFFNews. 

Снощи Лопез публикува във Фейсбук остри критики към нея, а днес тя отговори, също писмено, на нападките му.

Лопез заявява, че наричайки гласувалите "за" СЕТА "предатели", Нинова е постъпила детински, популистки. Той стига до там да заяви, че тя не е дорасла да бъде министър-председател, иска извинението ù и, внушава, че тя е постъпила толкова зле, че не може да се уважава.

"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение", заяви на пресконференция на 15 февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че говори от името не само на БСП, но и на Съюз "Произведено в България", КНСБ, КТ "Подкрепа" и десетки неправителствени организации.

Нинова отговаря на Лопез, че с гласуването "за" политиците отново са гласували срещу хората и "за" корпоративни интереси и че никога няма да се примири с това.

"Никога няма да се примиря вашите корпорации да съдят моята България в извънреден съд, ако не са им гарантирани печалбите. Защото тези печалби ги взимате от българския народ", пише Нинова и констатира, че заради политици като него ЕС е в окаяно състояние.

Тя съветва Лопез да не си позволява да "поучава" българите какъв лидер да си изберат, защото "вие не сте ни началници".

Лидерът на БСП е убедена, че българите ще си изберат лидер, който няма да позволява да бъдат третирани като "материал".

"Българският народ е равноправен с другите европейски народи и ако бъда избрана, ще го разберете... Искате да оттегля срамното си изявление и да се извиня. Ще го направя само ако бъде поискано от онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име. Вие от чие име ми говорите, господин Лопез?", пита Нинова и допълва:
"Разбирам, че трудно преживявате победата на социалистите в България и първата загуба на вашия удобен и послушен десен кабинет на Борисов. Но кой е силен и уважаван политик - ще каже единствено българският народ. Ако да говориш от името на народа си и да не го предаваш е популизъм, то да, аз съм популист".