“Ще инициираме промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и други нормативни промени за ограничаване на екорекета на нароилите се стотици т.нар. екоорганизации, които навсякъде ограничават инвестиционните инициативи”, обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при представянето на приоритетите за 2017 г. на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), цитиран от “Труд”.

По думите му в КРИБ постоянно се получават писма и оплаквания от зелен рекет, който спира инвестиционния процес и растежа в областта на добивната, преработвателната, строителната и туристическата индустрия.

Относно подобряването на бизнес средата четирите национално представени работодателски организации – БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, настояват да не се пипа данъчният модел в страната, да се работи усилено за влизане в ERM II (чакалнята на еврозоната), както и да се пресекат навреме възраждащите се идеи за осъществяването на големи и скъпи енергийни проекти, които впоследствие натоварват цялото общество.

Четири ключови направления ще бъдат приоритетни в дейността на бизнеса през тази година – осигуряване на човешки ресурси за икономиката, повишаване на конкурентоспособността на българските производители, подготовка на председателството на страната за Съвета на ЕС и развитието на капиталовия пазар.

Според работодателите образованието у нас не произвежда кадри, които впоследствие да се използват в икономиката и това е тежък проблем.

“И вече не става дума само за висококвалифицирани кадри. Недостиг има при абсолютно всички икономически дейности”, каза председателят на АИКБ Васил Велев. Според него моделът “парите следват ученика” се е доказал като неработещ.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев смята, че е необходимо драстично да бъде ограничена административната намеса на пазара на труда, включително по отношение определянето на минималната работна заплата, класовете за прослужено време и минималните осигурителни доходи, което в момента се осъществява без необходимата методология и без оценка на въздействието.