Според ДСБ номинацията за генерален секретар на ООН е право и отговорност на правителството.

От партията припомнят, че в края на управлението си, кабинетът „Орешарски” ангажира страната ни с кандидатурата на Ирина Бокова.

Тази седмица Министерството на външните работи съобщи, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е българската номинация за генерален секретар на ООН. Министерството дори ще сформира щаб за кампания на кандидатурата.

От международната организация потвърдиха в четвъртък, че са получило писмото с кандидатурата от българското правителство.

Освен ДСБ и някои движения и видни коментатори се противопоставиха на кандидатурата на Бокова, изтъквайки, че тя е подкрепяна от Русия.

Преди дне евродепутатът Светослав Малинов обяви, че Бокова е неприемлив кандидат за десните партии в България.

Една истинска национална номинация трябва да има широката подкрепа на българското общество. Разбираме добре, че това е трудно постижим резултат. В случаят с г-жа Бокова, такава подкрепа не е възможна, казва още от партията на Радан Кънев.

По-рано днес позицията на ДСБ бе малко по-мека като депутатът Атанас Атанасов я определи като компромисна.

Според ДСБ кандидатурата и се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които г-жа Бокова не се е разграничила.

Българският кандидат ще има претенцията да представлява в световната организация не само българите, а и останалите източноевропейци – народи, които носят травмите на комунистическите режими. Изразяваме скептицизъм, доколко настоящата кандидатура ще намери подкрепата на Източна Европа, дори и да осъди еднолично престъпленията на комунизма, се казва още в позицията на ДСБ.

По думите на партията на Кънев номинацията за Главен секретар на ООН показва странна приемственост между премиерите Орешарски и Борисов. Затова нейният успех или неуспех ще бъдат тяхна отговорност.

Според ДСБ сегашното правителство позволи да бъде изнудвано и дори заплашвано от БСП и АБВ - фракциите на бившата БКП. 

Кандидатурата на Ирина Бокова беше подкрепена от редица политици, български работодателски организации и други. Лидерът на АБВ Георги Първанов дори постави ултиматум, че ако правителството не подкрепи шефа на ЮНЕСКО, то АБВ ще оттегли подкрепата си. В международните среди се смята, че е дошло времето кандидат от Източна Европа да оглави ООН. Силна номинация от тази част на света, още повече жена, ще бъде добре поставена кандидатура, а кандидатурата на Бокова получи подкрепата и на руския представител в ООН.