Христов печели с около 9000 гласа повече от кандидата за президент на ДСБ Светослав Малинов, сочат почти окончателните резултати от провелите се вчера предварителни избори на Синята коалиция.

Прошков е получил 4000 гласа повече от Владимир Кисьов от СДС, съобщи Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС, цитиран от БГНЕС.
Малинов печели изборите в София, но не и в страната, където гласувалите за Христов са повече, предаде "Фокус".

За кандидат-президентите са гласували около 76 000 души, а за кмет около 22 000 души. „Най-важният резултат е изключително високо гласуване за нас”, коментира по този повод Малинов.

Ромският вот обаче създаде напрежение в Синята коалиция. Сигнали за контролиран вот имаше във Варна, Шумен, Кюстендил и столичния квартал "Красна поляна". От ДСБ се оплакаха, че ромите изведнъж сменили предпочитания кандидат във Варна, за да “прехвърлят” отговорността за изборните манипулации върху тъмносинята партия, съобщи Mediapool.

"Искам да споделя, че Нaционалното ръководство на ДСБ ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот", написа лидерът на ДСБ Иван Костов в социалната мрежа "Фейсбук".

Силно оживление заради вота бе регистрирано в няколко ромски квартала. В една от секциите в кв. "Изток" в Кюстендил е имало опашки от 20-30 роми още от сутринта, предаде Дарик радио. От секционната комисия разказаха, че са възникнали скандали с един от водачите, извикана е полиция, защото е заплашвал членове на комисията.

СДС и ДСБ в Шумен пък се скараха, след като хората на Иван Костов се заканиха да пуснат жалба в ЦИК, защото засекли, че роми масово гласуват в една от секциите в града, пише в. "24 часа". Мъж от ромски произход пък отишъл в клуба на СДС, където работела ЦИК.
Пред жена се отчел, че е агитирал 70 души да гласуват за човека на СДС и си поискал парите. Жената, от която си поискал парите, била от ДСБ.

Искри прехвърчаха между СДС и ДСБ още в деня на вътрешните избори. В началото на изборния ден Иван Костов призова всички симпатизанти на Синята коалиция да гласуват, за да не допуснат някой да открадне изборите.
Ако избирателната активност е малка с нечисти намерения, тези избори могат да не бъдат честни и почтени, сподели той.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък поиска ДСБ да оттегли зам.-министрите си от правителството, в отговор на подозренията, че ГЕРБ е подкрепило кандидатите на неговата партия. (Той има предвид заместник-министрите на екологията и на външните работи Евдокия Манева и Костантин Димитров, които според ДСБ участват в кабинета в лично качество.)

Не мисля, че Прошко Прошков има квалификацията за кмет и няма шансове, коментира междувременно бившият градоначалник Стефан Софиянски, който бе издигнат за кандидат-кмет от Общност на демократичните сили (ОДС).
"Мисля, че Прошков се ползва с подкрепата на ГЕРБ и това е довело до спечелването на изборите", добави той.