Вчера децата с бежански статут останаха в интеграционния център в Ковачевци заради отказа на местните в пернишкото село да учат заедно с децата им. Съветниците в Ковачевци пък приеха декларация Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от настанените там имигранти до 30 октомври.

"Не се поддаваме на натиска, но заради децата, ще ги вземем в София и ще ги настаним във "Враждебна". Това не е заради натиска, а заради децата. Те са 9 афганистанчета. До края на седмицата ще бъде уреден въпросът. Не считам, че сме съгрешили", коментира пред БНР Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците.

Той добави, че решение за закриването на центъра не се взема само от агенцията, а е решение на МС.

"Ние задържаме тези хора там, не са създавали проблеми и не знам какво предизвика напрежението", обясни още той.

От ДАБ неофициално коментираха пред "Сега", че до неделя нищо не е показвало, че общината и местните ще се опълчат срещу плановете децата да учат в местното училище. Затова сутринта от ДАБ са изпратили микробус, който да ги закара за първия им учебен ден. Автобусът обаче не е успял да напусне бежанския център, защото по информация от ДАБ полицията го е спряла и не му е дала да продължи пътя си.

"Категорично няма такова нещо. Автобусът не е спиран. Полиция имаше, защото кметът ни уведоми, че ще има гражданско неподчинение. Полицията не е предприела никакви мерки", заяви говорителят на областната дирекция в Перник Венцислав Алексиев.

Общинският съветник от Ковачевци Емил Денков разказа междувременно, че бежанците пристигнали по "завоалиран начин" в селото - през нощта и хората били изненадани, но ги уверили, че чужденците ще са в центъра за кратко.

Денков подозира, че кметът е знаел и е направена "някаква партийна услуга на управляващите".

"Защо трябва да чакаме да се получат проблеми, ако има в Ковачевци специализиран лагер, никой няма да има против. Ние не сме агресивни хора, но си защитаваме общината. Ще си отстояваме общината да е спокойна", добави общинарят.

Илияна Савова, ръководител на програмата за правна защита на бежанци при Българския хелзинкски комитет, обясни, че не е нещо ново политиците да използват такава реторика, но това, че учителите повтарят тази реторика е потресаващо.
Според нея за съжаление политиците показали, че реториката, ксенофобията, са използвани доста широко.

Следобед стана ясно, че Българският червен кръст (БЧК) обмисля дали да отнеме отличието за хуманност, което в началото на май връчи на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров.