Заседанието започна в 15.00 часа с обсъждане на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Актуализациите са предложени от правителството на Пламен Орешарски. Кризата с КТБ е една от причините за исканата актуализация на държавния бюджет. Кабинетът в оставка предлага намаляване на приходите с 500 млн. лева и увеличаване на държавния дълг с 3,425 млрд. лева.

В обръщение към депутатите миналата седмица президентът Росен Плевнелиев настоя за промяна в някои бюджетни параметри. Актуализацията на държавния бюджет е подкрепена от ГЕРБ и ДПС, които имат необходимото мнозинство.

Коалиция за България е против актуализацията на държавния бюджет с аргумента, че такава не се налага. От БСП дори смятат, че се формира нова коалиция.

Няма да участваме в новия икономически и политически сговор
между ДПС и ГЕРБ, категорична бе Корнелия Нинова (БСП).

БСП настояха премиерът в оставка да изтегли предложената актуализация. Орешарски обаче отговори, че предложението на МС за промени в бюджета е "обмислено, а не необмислено".

Предложението за извънредното заседание дойде от ДПС, а Коалиция за България напуснаха залата.
Това даде повод на Йордан Цонев (ДПС) да каже, че БСП бламира правителството, а ДПС докрай остава зад него.

И днес от БСП са категорични.
ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи актуализацията на бюджета, каза пред журналисти председателят на НС на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков.

Такава актуализация е ненужна, мотивите за нея са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия, каза още Миков.

Алиосман Имамов (ДПС) обаче смята, че на тази актуализация трябва да се гледа като на "един буфер срещу евентуалните негативни последствия за българската икономика и за обществото като цяло от политическата нестабилност".

Актуализацията е най-обикновена фискална операция, която не бива да се използва за политически цели, защото това е твърде примитивно, коментира той.

Вчера Реформаторският блок се обяви против актуализацията на държавния бюджет. Според изчисления на РБ, вземането на нов заем, в размер на 3,4 млрд. лв., ще натовари всеки работещ българин с нови 1100 лева задължения.

Вече се заговори за необходимост от втора актуализация на бюджета до края на годината.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса предвижда да бъдат отпуснати допълнително 225 милиона лева. БСП и ДПС подкрепят това предложение на Министерския съвет. 328 милиона лева искат от НЗОК и ГЕРБ.

Преди дни обаче ГЕРБ промениха позицията си и приеха предложената по-ниска сума.

АНКЕТА: Да се актулизира ли държавният бюджет?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За актулизацията на бюджета