Журналисти попитаха Пеевски какъв е отговорът му за последните разкрития на банкера. Според мажоритарния собственик на КТБ депутатът му поискал да му прехвърли безвъмездно акции от фирми.

"Никакъв отговор. Според мен г-н Василев се опитва да отклони и много да елементизира спора - че е между мен и него. Нямаме спор. С мен той няма друга тема", каза Пеевски в кулоарите на парламента, цитиран от „Фокус”.

По думите му банкерът претопля стари манджи.

На въпрос има ли от какво Василев да се притеснява, депутатът от ДПС отговори:

Не знам, питайте го от какво се притеснява. От мен със сигурност няма от какво да се притеснява”.

Запитан дали той се притеснява от тайните, които Василев е разказал пред евросъдия и се пазят в сейф, който ще бъде отворен, ако го убият, Делян Пеевски заяви:

Изобщо не се притеснявам. Да отваря всички сейфове, вчера ясно го заявихме”.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан призова банкера да разкаже всичко, което знае за атаката срещу КТБ, а не да държи информация в сейфове.

Пеевски, също като Бойко Борисов, смята, че най-редно е Цветан Василев да се върне в България и да отговори на всички въпроси.

Не може да обяснява, че нещо някъде крие и излъчва някакви послания незнайно към кой”, каза народният избраник.

Дори да иска обаче, засега банкерът не може да се върне, защото има забрана да напуска Сърбия и единственият начин е местните власти да разрешат екстрадицията му.

Пеевски коментира и настояването на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев прокуратурата да провери дали твърденията на Цветан Василев за него са верни:

Да ме проверяват колкото пъти искат, по-ровен човек от мене няма в тази държава”.

По-рано днес бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега също е депутат от ДПС, коментира обвиненията на Борисов, че заедно с експремиера Пламен Орешарски са виновни за кризата с КТБ. Изпълнявах препоръките на Симеон Дянков, заяви Чобанов.

Вчера, в интервю за ТВ+, Борисов заяви:

"За мен виновен е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е, да, но не мога да кажа – Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал. Ами тогава да ги привлекат като обвиняеми. Ни най-малко искам да защитавам Пеевски, че утре ще излезе "Борисов защити Пеевски". Не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта. Той не подписва нищо, един депутат".

АНКЕТА: Да реагират ли институциите на твърденията на Цветан Василев?