Сметната палата е уведомила ДАНС и НАП, че Панов не е предоставил данъчна декларация, съобщи "Канал 3". 

Проверката срещу фамилията на Панов върви по глава Четиринадесета и Петнадесета от Данъчно-процесуалния кодекс, а обект на ревизия са доходите, имуществото, банкови сметки, търговски сделки, притежания на акции и други активи, както и пътувания в чужбина и обучения.

Очакванията са проверката да продължи няколко месеца, а резултатите от нея да бъдат публично огласени.

Освен Националната агенция по приходите, председателят на ВКС и съпругата му са обект на проверка и от Държавна агенция “Национална сигурност”, в чиято структура е дирекцията за “Финансово разузнаване”.

По закон, ДАНС е длъжен да провери всеки властимащ, който е укрил имуществото и парите си, за съмнения за допуснати нарушения на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Лозан Панов отказа да предаде декларация пред Сметната палата в качеството му на член на Висшия съдебен съвет, а направи това единствено пред Инспектората на ВСС, но като председател на ВКС. Съществената разлика е, че докато декларациите на властта пред Сметната палата са публични, то тези пред ИВСС остават тайна за обществото. Нещо повече, Панов не го е направил и след изричното напомняне, че нарушава закона. Припомняме, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков призова Панов да го направи и след изтичането на срока.

Преди това председателят на ВКС обясни, че не е разбрал закона и е декларирал имоти само пред Инспектората на ВСС. Нарушението на закона Панов извърши броени седмици след като в публичното пространство се появиха съмнения за имотите, които е придобила Елисавета Панова при първия й брак, както и това, че част от притежаваното от фамилията на председателя на ВКС имущество не е било надлежно декларирано. При установяване на несъответствия между доходите и декларираното, на Панов и/или на съпругата му ще бъдат издадени наказателни постановления.

Дори и проверките да не установят нарушения, Панов подлежи на санкция в размер между 1000 и 1500 лв.