В. "Дейли стар" съобщи в сайта си, че ИД е прогонила от града бойците на Сирийската свободна армия, която е гръбнакът на умерената въоръжена опозиция, предаде БТА.

В ожесточените боеве в този район на 10 км от турската граница са били убити над 60 бойци на ССА и 47 на ИД. Убити са и 29 мирни жители, а десетки са ранени.
В ръцете на ССА остава град Азаз, на 6 км от границата с Турция.

След превземането на Мареа обаче ИД прекъсна връзката между Азаз и Алепо.

Според регионални експерти неочакваното настъпление на ИД северно от Алепо, започнала в четвъртък срещу петък през нощта, е опит да се осуети започналата през седмицата операция на съставените от кюрди и араби Сирийски демократични сили за освобождаване на северната провинция Ракка, която е основна крепост на ИД в Сирия.

Настъплението към Мареа е най-голямото на "Ислямска държава" в провинция Халеб от две години насам и е част от офанзивата на "Ислямска държава" срещу бунтовническите групи край турската граница.

Вчера бойци на "Ислямска държава" превзеха шест селища при настъплението, наложило евакуирането на болница.

Близо 160 000 мирни граждани попаднаха в капан поради боевете. При настъплението екстремистите достигнаха на 3 километра от контролирания от бунтовниците град Азаз и прекъснаха доставките към намиращия се на юг град Мареа.

Щурмът срещу Мареа беше предшестван от две нападения, извършени от атентатори самоубийци.

Започнала е срочна евакуация на пациентите и персонала на няколко лазарета на хуманитарната организация "Лекари без граници".

Битката за Фалуджа

"Операцията по освобождаване на Фалуджа ще навлезе в трета фаза в следващите 48 часа", каза днес иракският премиер Хайдер ал Абади на заседание на парламента. Той призова останалите в града мирни жители или да го напуснат, или да останат по домовете си до пълното му освобождаване.

Преди седмица иракски войски с помощта на военизирани формирования и въздушна подкрепа от водената от САЩ коалиция започнаха настъпление за прогонване на "Ислямска държава" от Фалуджа, на 65 км западно от Багдад.