Той каза това пред временната комисия за разследване на фактите около КТБ, предаде БТА.

Твърдението на Цонев бе потвърдено от управата на БНБ и квесторите, управлявали КТБ по време на специалния надзор, които и днес присъстват на заседанието.
Само преди дни квесторите в КТБ обявиха, че БТК няма кредити към банката.

Очаква се телекомуникационната компания да бъде закупена от фонда LIC33, но акциите и в момента са запорирани от НАП. Чака разрешение и от КЗК. По сделката трябва да се произнесе и ЕК.

"Фирмите не са купени по нормалната търговска практика, а чрез подставени фирми, които са получавали кредити, а след това са ги прехвърляли на други фирми и така реалните купувачи на БТК и на редица други активи на КТБ са собственици, но вече от втори и трети ред"
, обясни Цонев.

Вчера бившият шеф на КТБ Цветан Василев призна, че той е собственик на БТК и останалите фирми от сделката "за 1 евро". Самата БТК преди дни отчете над 300 млн. лв. печалба и близо 1 млрд. лв. приходи.

"В КТБ има кредити на фирми-бушони и затова одиторите не могат да видят връзката с активите, ако в банката имаше реални активи, то още на следващия ден след поставянето под специален надзор квесторите щяха да наложат запор върху БТК и други фирми"
, каза Цонев.

Тук имаме нестандартен бизнес модел, това е една типична пирамида, заяви депутатът.

По-рано днес адвокатът на Василев Менко Менков не видя нищо незаконно в покупката на въпросните фирми. Според него това била нормална бизнес практика. Той обаче отказа да коментира, че сумата на покупките надхвърля 25%, което е нарушение на закона при сделки със свързани лица.

Цонев запита квесторите дали лихвите по тези кредити са били плащани чрез рефинансиране с други кредити или от икономически дейности.

Станислав Лютов, квестор в КТБ по време на специалния надзор, заяви че тези въпроси са основополагащи за модела КТБ.

"Масово кредитите към дружествата, за които Цонев говори, са били погасявани чрез рефинансиране. Имаме случаи на над 20 пъти предоговаряне на един и същ кредит", добави той.

По думите му този модел показва защо при влизане в банката нямаше лоши кредити. Това беше и една от точките, по които бяхме атакувани, но нашият доклад при излизането ни от банката показва именно, че е имало такъв модел, за какъвто говори Цонев, заяви още Лютов.

Депутатът от БСП Румен Гечев постави въпрос защо при проверката на KPMG още преди да възникнат проблемите с КТБ, лицензът на банката не е бил отнет, а докладът на отидторите е бил заверен от комисията за надзор върху публичните одитори.

"Ясно е и с просто око, че от години в КТБ са нарушавани добрите практики, раздавани са огромни кредити на няколко лица"
, каза Гечев.

На това управителят на БНБ Иван Искров отговори, че комисията за надзор се отчита само пред парламента и той не е наясно как са гласували нейните членове и защо докладът на одиторите е бил приет.

Искров в отговор на депутатски въпроси за пореден път припомни, че поставяйки банката под специален надзор, БНБ първоначално е имала намерение да я оздрави и банката отново да отвори врати. Това е могло да стане чрез разделяне на добра и лоша банка - модел, предложен от ЕК и в който е имала интерес да участва дори и ЕБВР, закупувайки дял от добрите активи на КТБ. Това обаче не се случило, защото нямало политическа воля за това.

Кордовска си изтеглила парите както и други

"Нямам никакво притеснение, да и аз като много други граждани, имам влог в КТБ и преди поставянето на банката под специален надзор съм изтеглила този влог", заяви по време на заседанието подуправителят на БНБ с ресор "Банков Надзор" Нели Кордовска.

Тя каза това в отговор на изказване на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който заяви, че не е морално в деня, в който банката затваря, и то в извънработно време, Кордовска да изтегли парите си, при положение, че са били над гарантирания минимум. Друг е въпросът дали има и конфликт на интереси, отбеляза той.

Кордовска отговори на това, че е разполагала с публична, а не с вътрешна информация за банката и че е изтеглила парите си преди поставянето на КТБ под специален надзор. Влогът ми е изтеглен през работно време, подчерта тя.

Междувременно днес НАП наложи запор върху "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, сочи справка в Търговския регистър. Освен на НАП запорът е в полза на Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество.