В четвъртък сутринта Зарков, който беше поканен да представи в ефир лидера на БСП Корнелия Нинова, закъсня с минута да влезе в студиото на Нова телевизия и се извини със следната шега:

"Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност  крояхме планове как да мъчим нечий дядо!"

Думите му предизвикаха множество негативни коментари в социалните мрежи, че се подиграва с паметта на жертвите на комунистическия режим.

Закачката всъщност беше насочена към Бойко Борисов, който неотдавна отново разказа как дядо му е бил убит от комунистите.

Тази сутрин, пак пред телевизията, бившият премиер се възмути:

"Аз истински съжалявам за това момче младо, което вчера така ехидно говореше за измъчваните хора по лагерите. Дядо ми - в смъртния му акт, който успях да намеря чак като станах главен секретар - пише - тогава като са ги трепали, са писали, че е умрял от червен вятър, има такава болест. Това е все едно сега аз да му отрежа ушите и да кажа - умря от заушка... Да го извадят пред вкъщи, да го бият с тояги и да пишат - червен вятър. И те се хилят двамата тук (Зарков и Нинова - б.р.)".

Борисов цитира президента Радев, който неотдавна каза, че трябва да се отнесем с почит към смъртта на всички, които са загинали заради един или друг режим. Лидерът на ГЕРБ даде пример с това как едно време на всички им било  гадно, че Митко Палаузов и децата от Ястребино са избити от фашистите, по същия начин трябва да се отнесем към тези хора, които са ги яли прасетата в Белене, а не да се шегуваме.

Днес Зарков се извини за думите си на хората, които е засегнал. Във Фейсбук той написа:

"Не се страхувам от заплахите на "Лични", нито от агенциите, които само чакаха повод да "разкрият" подлата ми същност, нито от "толерантния и добър" Борисов дето ще ми реже ушите. Притеснявам се обаче, че с едно изречение, без да го искам, нараних хора, събудих у тях мъчителни спомени. За това - съжалявам!

Генът е важен. Родовата памет също. Насилието е неприемливо, независимо дали идва от фашисти, комунисти или мутри. Моите детски спомени не са свързани единствено с ритане на топка и бране на джанки от съседния двор. Много от рано се сблъсках с безмилостно насилие. Но не съм бил насилник. И не мога да приема ежедневно да ме наричат кръвопиец, мъчител и какво ли не, само защото съм член на БСП.

Не че е важно, но Леонид Кацамунски /споменатият от Борисов мой дядо/ не е работил в ДС, а е бил прокурор, криминалист и следовател. Шеф е на Следствието след 1989 г. и е подписал първите спогодби на България с Интерпол. Хората го уважават и обичат. Обичам си го и аз!

Нито Сорбоната, нито Science Po, ме подготвиха за дебата, в който сам се въвлякох. Но фактът е факт. Извинявам се на хората, които засегнах. А на онези, които се възползват, за да ме уязвят или сплашат им пожелавам много здраве".