Тя и друг бивш европейски комесар - португалският политик Антонио Виторино, са били поканени от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на партията.

Номинацията на двамата за представители на Европейската комисия в органа беше потвърдена единодушно на заседание на комисарите. Кунева и Виторино са номинирани заради успешната им работа като европейски комисари. Повод за поканата към Кунева е и политическият й опит, както множеството отличия, които е получила за принос към европейската политика, подчераха от Движение "България на гражданите".

По двама представители в комисията имат и Европейският парламент, и Европейският съвет.

Основната функция на структурата ще бъде да дава становища относно придържането на европейските политически партии и фондации към основните европейски ценнoсти, както и спазването на регламента относно статута и финансирането.

Комисията ще започне работа през октомври. Членовете й ще се събират за заседания, съобразно собствен график, уточниха от партията на Кунева.

Тя самата е подписала Декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, в която заявява, че не е настоящ или бивш служител на европейска политическа партия или на европейска политическа фондация.

“Няма да искам и няма да приемам указания от институции или правителства, нито от каквито и да било други органи, служби или агенции. Ще се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с характера на възложените ми функции. Декларирам, че доколкото ми е известно, не съм в конфликт на интереси.

Конфликт на интереси съществува, когато безпристрастното и обективно упражняване на задълженията ми на член на комитета, съставен от независими изтъкнати личности, е опорочено по причини, свързани със семейството, личния живот, политическата, националната, философската или религиозната принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на потенциален получател", се казва още декларацията, цитирана от медии.

Меглена Кунева беше европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо (2007 – 2010). Тя бе и вицепремиер по координация на европейските политики в кабинета "Борисов 2" и министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев (2002 – 2006).