Създаването на формацията, станала известна като "Кан Кубрат", беше обявено още за преди месец, но тогава Димитров се разболя от тежък грип и беше в болница.

В Учредителния конгрес, който се състоя днес във Военния дом-паметник в София, взеха участие още известни личности, сред които архитект Миломир Богданов, д-р Костадин Георгиев - Коцето Калки, по известен като музикант, драматургът Христо Бойчев и гененерал Стоимен Стоименов. В ръководството на движението пък влизат боксьорът Кубрат Пулев, отец Боян Саръев и бившият председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

За учредяването професорът беше донесъл Библия, пистолет, кама и български знамена.

“След едно 3-годишно обсъждане в “Боянския клуб”, в който първоначално се събраха 20 професори, стигнахме до мнението, до което са достигали много светли умове в световната история - че парламентарната република има свойството да се изчерпва. И както президентът Радев казва - да атрофира. Последното доказателство е от вчера. Погледнете Италия. Кандидатите за министър-председател са: един продавач на пици, един комик и един чистач. Това е положението с парламентарната република. Тя има свойството да се нацепва”, заяви Димитров пред журналисти, цитира от "24 часа".

Той подчерта, че целта на движението ще бъде смяна на формата на държавно управление - от парламентарна република в президентска. Димитров изрази надежда, че това ще стане скоро със свикване на Велико Народно събрание.

Попитан дали има човек, който да оглави една такава президентска република, Димитров отговори категорично:

"Да, аз!".

Другите цели на формацията са - административна реформа, която да намали областите от 28 на 6, отмяна на три четвърти от лицензионните режими, назначаване на кметовете на средни и малки общини, намаляване на числеността на парламента на сто депутати и свикването му на сесии при нужда.

Сред кандидатите за членове на "Кубрат" са хора "от национално отговорните академични среди, интелигенция, офицерство и професионалисти, с гости от Унгария и български политически и граждански организации", съобщиха създателите.