„Бяхме на цистерните долу с колегите. Поне от професионален опит, мисля че няма риск да гърмят повече. Прокуратурата е тук. Имаме разрешение да изтеглим задните цистерни да ги изтеглим назад, за да няма повече инциденти. Колегите ги обливат. Щетите са големи“, обясни Борисов.

Премиерът в оставка уточни, че на място има 110 пожарникари, над 20 пожарни коли.

„40 души са настанени при близки. Кметът на Шумен е тук и има готовност да приеме хората, които са без жилища. Като е миналата вълната е поразила парка и три реда сгради, буквално ги е избушила. Ще вземем решение ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията с пари могат да се оправят“, допълни Бойко Борисов.

Над 20 линейки чакат, ако се намери още някой под развалините, но се надявам оттук нататък да направим всичко възможно, добави той. Борисов уточни, че цистерните се обливат, а не се гаси огъня, защото ако се загаси стават по-опасни. Във връзка с това има ли опасност за населението Борисов коментира: „Досега успокоявах пожарникарите и полицаите, защото всички са там. Не че много можем да им помогнем. Яд ме е, защото за тази община направихме толкова много и бях обещал да дойдем по хубав повод“, каза още той.

„Като мине комисия и опише щетите. Ще им отпуснем пари и ще оправим щетите. Но това е най-малкият проблем, хората не могат да се върнат. Въпросът е дали става дума за техническа грешка. Машинистът е жив ще разказва“, коментира Бойко Борисов.

На въпрос има ли безследно изчезнали премиерът в оставка заяви: „Последно пак с пожарникарите и полицаите - възложих къща по къща, човек по човек да се търси".

Болницата в Шумен се нуждае от кръв, непрекъснато се приемат нови пострадали, добави той.

"На място на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ. При нужда имаме готовност да изпратим още екипи. Колегите се опитват да овладеят ситуацията. В момента пътувам към мястото. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите", пише Борисов.

Загиналите ще са повече от 5, щетите са големи, каза още пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов.

„Щетите са големи. Над 25 ранени с много изгаряния. Няколко човека са с 99%. Загиналите ще са повече от 5“, коментира премиерът в оставка.

Борисов допълни, че на място има и екипи от София.

„Машинистът казва, че вагон се е откъснал от композицията. Прокуратурата е тук. Към мястото пътуват най-добрите следователи. Разследват се причините“, обясни той.

Над 25 пострадали от инцидента в Хитрино са постъпили досега в МБАЛ - Шумен, съобщи изп. директор д-р Атанас Атанасов.

По думите му положението е тежко, в болницата продължават да пристигат линейки с ранени. Повечето болни са със съчетани травми, с изгаряния, с фрактури на крайници, рани по лицето и по откритите части на тялото, с много набити стъкла по меките тъкани.

Част от пострадалите са в шоково състояние, започната е реанимация.