Tака министър-председателят Бойко Борисов коментира подадената и приета на заседание на Министерския съвет днес оставка на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков - неговите мотиви и реакцията на коалиционните партньори.

Премиерът подчерта, че това се случва в ден като днешния, когато на посещение у нас са директорът на ФБР и стратегически важен президент с всичките си министри (на Азербайджан - бел.ред.).

"Точно в този ден ми се сервира това нещо, това политически правилно ли е, подкрепящо правителството ли е, изнудване ли е? Нима не съм доказал, че в рамките на службите, колко директора на ФБР, на ЦРУ на Сикрет сървис, дойдоха и от тази маса казаха, колко добре са работили с мен вече 15 г. Нима в парламента има някой по-разбирач по службите и какво да се направи в МВР, и кой колко струва там, нима заслужавам на днешния ден да ми правят тези номерца?", попита Борисов, цитиран от "Фокус" и БТА.

По думите му нямало да има правителство поне четири пъти досега - когато не му гласуваха данъците, предварителното отчуждаване, дълга и "сега не можем за всяка точка да намерим мнозинство".

"Вместо да се стегнат и да работят, в най-важния ми ден, стратегически ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки. Ако разбират повече от мене, ако считат, че могат по-добра стабилност да излъчат в България, ако си мислят, че някой с приказките те го държели. За една година, ако са ме държели, те щяха да ме съсипят. Да ме съсипят, държали ме, за... шлифера, да речеме", отвърна той на коментарите, че отказва да се раздели с шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, защото е "държан с компромати", предаде БНР.

Той добави, че днес са дошли 1,3 млрд. по европейски програми в нашите сметки от абсолютно спрени фондове.

От заседанието

Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента, заявил Борисов на Вучков, става ясно от стенограмата от днешното правителствено заседание.

Вижте стенограмата >>>

Оттук нататък, когато решите да си коментирате правните рамки, коментирайте си ги юристите, аз не съм юрист. Няма никаква логика в деня, в който най-голямата служба в света е на посещение тук по покана на една от службите, ние в този ден точно да взимаме решение дали да служат или не. Повече би ме притеснило това, което гледах сутринта от Враца с кмета и с палежите, които стават там (палежи на коли - бел.ред.)– това би ме притеснило повече и ме притеснява. Така че, оттук нататък ви моля всеки да си гледа внимателно ресорите и да държи отговорността си там, където е”, казва още премиерът.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Вучков

АНКЕТА: Одобрявате ли оставката на Веселин Вучков?