На форум на Амеркианската търговска камера той заяви, че тази уж софтуерна грешка е подобна на онази от началото на 2013 г., когато правителството на ГЕРБ падна от власт.

Борисов посочи, че за да се повтори това е нужно само 10% от 67-те хиляди души с двойни сметки да излязат по улиците.

"Това, че софтуерът им бил нещичко така, аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам. (...) Защо пък софтуерът им не се задейства така, че да направи по-ниски сметките на хората. (...) И се надявам нито един посланик да не дойде да ми говори на тая тема. Софтуерът им бил виновен! Как пък така не им направи по-ниски фактури на хората!", възмути се Борисов.

Борисов говори близо час пред Американската търговска камара  за приоритети на българското правителство през 2015 година.

Той посочи, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор и бизнес, ако спазват правилата.

"Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа, а ЕРП-тата ги гледа под лупа", каза още премиерът.

Ако това не се случва, трябва да бъдат налагани съответните глоби, категоричен е той.

В момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  (ДКЕВР) и  Министерство на енергетиката (МИЕ) извършват проверки на ЕРП-тата по повод скандалните сметки за ток.

ДКЕВР все още не е готова с решение дали да санкционира дружеството "Енерго-Про" заради двете сметки за ток с един и същ падеж за плащане, които получиха 67 000 техни клиентите през януари.
Експертите работят по въпроса, като са изискали допълнителна информация. Възможно е и решението да бъде взето в  понеделник.

Става въпрос за около 67 хил. абонати - или около 5% от клиентите на дружеството.
При тях е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода - от 23 ноември 2014 г. до 21 декември 2014 г. и от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г.
 
От "Енерго-Про" обясниха, че това е по вина на софтуера им. От дружеството уверяват, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни.
Те вече разсрочиха плащането по втората фактура с 15 дни.

Ден по-късно Министерство на енергетиката съобщи, че не е направено нарушение. Въпреки това обаче започна проверка и на трите ЕРП.Експерти на министерството правят проверка за изправността на електромерите и за нередности при отчитането на енергията.

Вече се подготвят и промени в Закона в закона за енергетиката, които да регулират по-добре работата на ЕРП-та.