Вчера ГЕРБ и РБ се разбраха за двупартийно правителство и реформаторско мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение. Ще се разчита на гласовете на ПФ и евентуално АБВ.

В кулоарите на парламента Борисов заяви, че към днешна дата не е оптимист за преговорите. 

Не съм оптимист от това, което чувам като послания от РБ. Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ , за да покажем партньорство. Той ми каза г-жа Кунева я няма, като я намеря ще се обадя и не ми се обади. Не е зачеркнат вариантът с РБ. Всеки път след срещите се уговаряме да се консултират с някого от преговорния екип и на другия ден не могат отново да вземат никакво решение, защото ще се консултираме пак", каза той, цитиран от Дарик и "Фокус".

Той обясни, че казал до понеделник преговорният екип да се опита да вземе решение, а той ще отиде на среща тогава, когато има нещо да се подпише.

По думите му в понеделник вече трябва да има разговори и за постове.

Все пак лидерът на ГЕРБ добави, че ще обмисли още веднъж и вариантът за правителство на малцинството.

"Няма лошо да се говори за министерски кресла, но не сме на този етап", каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на "Реформаторския блок" Радан Кънев, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали от РБ има натиск върху ГЕРБ за брой министерски места, той заяви, че такова нещо няма и "това са злонамерени слухове от хора, които не искат да има правителство".

По думите на Кънев, за РБ формулата за управление била сигурна - вчера той я определи като двупартийно правителство и реформаторско мнозинство в Народното събрание.

Следобед в парламента се очаква ГЕРБ и Реформаторския блок да разговарят за "изчистване на приоритетите" в програмите на двете формации, съобщиха представители на партиите пред БНР.

По-рано днес председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин заяви, че очаква правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, както и програма, която да се дискутира и евентуално АБВ да подкрепи определени политики.