След вчерашната поредна среща между преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок, която отново завърши без резултат, Борисов коментира пред "Труд":

"Оставям реформаторите да си вземат решенията, диалогичен съм, запазвам спокойствие, пратил съм да преговарят най-диалогичните десни хора от ГЕРБ - Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова. Продължаваме да работим и утре, и в петък, и в събота, и в неделя, ще говоря с тях, когато има смисъл".

На въпрос остава ли възможността да предложи кабинет на малцинството само на ГЕРБ, каквото готовност заяви вчера, бившият премиер не изключи никакви варианти и подчерта, че усилията продължават.

Ако не, каза той - отиваме на избори.

"Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност. Чувам, че и от Български демократичен център (името на ПГ на ББЦ - б.р.) са се срещнали с Жозеф Дол на аерогарата, и те щели да подкрепят дясно-център. Заявява се подкрепа. А ако се дръпнат, няма да бутнат правителство, а разтурят държавата. Виждате какво означава да няма стабилност" добави Борисов.

Вчера лидерът на Европейската народна партия дойде в София и след разговор с няколко партийни лидери заяви, че веднага трябва да бъде съставено дясноцентристко правителство, начело с лидера на ГЕРБ, и без Патриотичния фронт.

Борисов подчерта, че по време на първия си управленски мандат има опит какво значи подкрепа от националистическа партия и изтъкна, че дори без да е имало споразумение, е бил "подложен на репресия" в Европа заради подкрепата на "Атака".

В сряда лидерът на ЕНП заявил категорично, че не иска да разговаря с коалицията между НФСБ и ВМРО, въпреки че Борисов е искал това. Дол каза официално, че не приема ксенофобските изказвания на националистите, след което и Борисов заяви, че няма как да се обедини с тях.

Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред изданието:

"Личната ми позиция е, че преговорите с ГЕРБ приключиха - знаем си материала, не може да ни подценяват".

По думите му е в ход кампания с цел да се запазят позиции на ДПС и бъдещото управление да зависи и от тях. Той подчерта, че тя е започнала с изказвания на европейските либерали срещу ПФ, на които член е ДПС, и е продължила с акцията на ЕНП.

Каракачанов каза, че в програмата на патриотите няма нищо антиевропейско, а двете "глупости", за които се е хванал Борисов - тестовете по български за деца на 6 години и ракетни системи в Южна България, са извадени от контекст.

"Ако се вземе атлас по география за 4-ти клас, ще се види, че от границата ни до местата, на които се водят военни действия срещу "Ислямска държава", няма и 1000 км. Каква Гърция и Турция", добави Каракачанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък заяви в парламента, че ПФ може да е и добър партньор, но и силен противник и коментира, че ситуацията може да се промени, когато Жозеф Дол си тръгне от България.

Въпреки всичко, се очаква днес следобяд да се очаква тристранна среща - ГЕРБ, РБ - ПФ.

АНКЕТА: Ще има ли правителство в рамките на 43-тото НС?