Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш, обоснова се той. В същото време изрази убеденост, че това няма да се случи, защото Цачева ще постигне добри резултати - по-добри от социологическите изследвания.

"Цачева е класи над опонентите си”, смята лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че не слуша социологическите агенции и не дава прогнози.

По данни на "Сова Харис" от 19 октомври на първия тур от президентските избори Цецка Цачева ще получи 34%, а издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев - 28,6%. На втори тур кандидатът на ГЕРБ ще получи 38,7% от гласовете, а ген. Румен Радев - 37,8%.

Не ги гледайте изследванията, защото и социологическите агенции работят за пари, така че който им поръчва такива резултати, ги дават. Аз вярвам само на една, според която се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат добър президент”, коментира в предаването премиерът, цитиран от "Фокус".

Борисов не иска ДПС

Не искаме гласовете на ДПС, защото ще трябва да управляваме с тях, категоричен е Борисов. Премиерът потвърди становището си, че с тази партия ГЕРБ нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план може да управлява.

Карадайъ излезе и каза, че иска да знае, че ДПС в един момент ще влезе във властта. Това не е сделка! Аз исках да знам Карадайъ и ДПС какво целят, какво имат като задача. Те искат да участват във властта официално - през парадния вход, заяви Борисов, цитиран и от БНР.

"Ахмед Доган финтира българските политици. ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла в тази игра. Ако има нещо за българския народ, което да бъде противно, това бе моделът „Орешарски”.

Какво направи Доган - изкара го за кандидат-президент, ще преброи колко гласа има. Той познава прекрасно народопсихологията на българина. ГЕРБ няма да приеме тези гласове, сега топката е при БСП“, заяви Борисов.

Ахмет Доган прави това, което прави Меси в Барселона, с българските политици или казано на махленски език просто ги меша. Финтира ги непрекъснато и ги остава в положение да не знаят какво да правят”, даде за пример премиерът.

„ГЕРБ е единствената партия, която не е влязла досега в тази игра. Ние сме изцяло непорочни. Не сме управлявали с ДПС”, заяви Борисов.

Той е категоричен, че ГЕРБ няма да се бори за гласовете на ДПС.

"Този, който ги вземе, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях. Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът „Орешарски” с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция”, коментира Борисов.
Той е убеден, че Цецка Цачева няма да бъде подкрепена от ДПС.

Борисов смята, че „Радев ще бъде новият Орешарски”, т.е. Румен Радев ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Орешарски.

“Има желание на лобитата да участват във властта. ГЕРБ не е зависим. Това е много важно. Над мен няма никой. Ако ми дадат добър експерт, с радост ще го взема, но ще го наблюдавам”, каза още той.

Във връзка с подкрепата на ДОСТ за кандидатурата на Цецка Цачева, Борисов коментира, че няма по-лошо от непоискано добро.

Избързаха да дадат подкрепа, която притесни партията, създаде възможност за много приказки, които нямат общо с действителността. Непремерен ход на Лютви Местан”, заяви Борисов.

БСП да не клатят властта, слаби са

Попитан дали би обмислил други политически партньори в това управление, той заяви:

"Аз не искам нов партньор. Това е най-доброто от всички възможни варианти.”

„Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, не са готови, слаби са, те нямат кадри, нямат способност да го вършат. Предстои председателство на ЕС от първи януари 2018 година”, каза Борисов.

Дискредитиране на ГЕРБ

"Ако имам общо с Делян Пеевски, ДПС ще ме подкрепят и няма да правят отново модел „Орешарски”, коментира Борисов.

„Пеевски никога не е имал нищо общо с управлението на ГЕРБ, докато Иво Прокопиев и кръгът „Капитал” е имал общо, те са ми предложили 5-6 министри и реално са участвали”, заяви Борисов.

Той добави, че „Пеевски и Прокопиев са еднакви”.

„Искам да коментирам и интервютата на Цветан Василев, защото това е опорната точка на новата група около Иво Прокопиев, Радан Кънев, а от другата страна – Делян Пеевски, ДПС, БСП - за дискредитирането на ГЕРБ”, заяви Борисов.


АНКЕТА: За кого ще гласувате на президентските избори?