За това пръв съобщи вчера вечерта журналистът Владимир Танев - бивш програмен директор на "Дарик радио" и зам.-главен редактор на в."Стандарт". Той уточни, че става дума за 36-годишен мъж с инициали В.К., който му е споделил за случилото се.

Днес самият потърпевш реши да разкрие кой е и сам описа в социалната мрежа случилото се. Васил Коцев разказа, че вчера около 12,30 на обяд излязъл от дома си, за да напазарува на майка си, когато тя му се обадила паникьосана и му съобщила, че едни господа имат въпроси към него.

"Прибрах се у нас и там ме чакаха двама господа. Казаха, че са от ГДБОП и мен тръпки ме побиха! Знам, че точно тази служба се занимава с адски сериозни неща. И не прави справки по домовете. Аз попитах дали съм задържан. - Не, господине, каним ви в качеството на свидетел. Викам, мога ли да видя нещо, с което да ме каните? Те казаха: да, веднага, и попълниха призовката! Стори ми се, че не е съвсем по правилата. Призовка се попълва още в службите. Но си замълчах. Попитах ги къде трябва да дойда. Не, ние ще ви отведем...", сподели още Коцев.

Майка му попитала антимафиотите дали синът й е направил нещо лошо, но те я успокоили да не се притеснява, защото го викали само за справка.

"Написах на моята стена - „Отивам в ГДБОП“. Понеже имам доста приятели във фейса, те помислиха, че се майтапя и почнаха бъзиците. Аз викам - само че не е бъзик.... Та закараха ме в службата. Качихме се на третия етаж, като преди това попълниха на един лист кой съм, какъв съм и т.н. Точно като във филм! Питаха ме дали нося оръжие. Казах им - никога не съм имал. Провериха ме с детектор и ми казаха да оставя телефона си в шкафчето и да взема ключа", разказа още столичанинът. 

Попитал като какъв точно свидетел се явява, на което му отговорили, че всъщност имат няколко наистина сложни и важни въпроси.

"Извадиха листове и казаха, че през април месец от моя профил във Фейсбук е излязла публикация:„Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи“. Попитах: е, и? Те ми казват: г-н Коцев, това е заплаха към премиера! Викам: какво? Наистина се шашнах! Те ми казват - вие призовавате за бунт! АЗ!?! Че аз дори не помня какво съм писал преди толкова месеци. И откъде сте сигурни, че профилът ми не е бил хакнат? Те ми казват - сигурен ли сте, че ви е хакнат? Викам, господа, не съм сигурен в нищо. - Защото, ако е хакнат, трябва да вземем всичките ви устройства, с които е свързан профила. Казах: а, не, благодаря!", описа разпита Коцев.

Служителите на ГДБОП го питали защо пише срещу премиера, а той им отговорил с въпрос - не им ли се струва, че в тази държава нещата са объркани. Изтъкнал, че  Фейсбук е свободно пространство и според Конституцията всеки има право да пише каквото мисли. Накарали го обаче да опише всичко, като му диктуват. Първо предложили да напише, че не желае да убива премиера. Когато той изразил учудване, те преценили, че това не е добре и му казали да напише, че се разкайва.

Попитали го дали контактува с профила "Ванче Михайлов" и дали познава други хора, които псуват премиера.

"Казах – да, знам. Давайте телефонния указател и там 95% сигурно го псуват! - Кажете имената им. - Казах им - не, господа, аз предател никога няма да бъда! И най-накрая, след един час, ме пуснаха. Казаха ми: това си остава тук, нали? Викам: да, ок. Веднага, след като се прибрах, се свързах с моя познат журналист Владимир Танев. Но не, за да информирам медиите. А да му кажа, че могат да го привикат! И той ми вика - Васко, сънувал си. Викам: Владо, за съжаление, не съм!"

Журналистът го убеждава да разкаже историята, за да знаят хората какво се случва.

"Моля ви, господа от Върхушката на България, оставете народа ни на мира! Ние и без това сме накрая на силите си! След толкова много ПРЕХОД!", призова Васил Коцев.

По този повод политологът Евгений Дайнов написа във Фейсбук:

"Абе я и аз да се пробвам: НЕ харесвам Бойко Борисов. Смятам, че е крайно вреден и опасен за Отечеството, тъй като разрушава институциите, реда, демокрацията, не спазва законите, ползва държавата в изгода на свои приятели и воюва срещу собствените си граждани. ЩЕ подкрепя всеки легитимен протест срещу него, както винаги съм правил.
Да си събирам ли, другари милиционери, бохчичката?"

От пресцентъра на МВР заявиха, че нямат информация по случая. Източници от службите обаче казаха пред Дир.бг, че сигналът за Коцев бил подаден от НСО.