Това съобщи правителствената информационна служба.

Писмата са адресирани до премиерите на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания Мариано Рахой, на Япония Шиндзо Абе, на Малайзия Наджиб Разак и на Нова Зеландия Джон Кий.

В тях премиерът изтъква, че подкрепата за Бокова би била израз на приятелството между съответните страни и "би могла да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни".

"Убеден съм, че 70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група", заявява още Борисов.

В писмата той определя Бокова като една от най-силните кандидатури в системата на ООН и посочва, че тя "ще допринесе за разработването на конкретни действия, насочени към ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и към насърчаването на мира и сигурността".

Действията на Борисов идват, след като вчера в. "24 часа" съобщи, че режисьорът и бивш депутат Евгений Михайлов е разпратил писмо срещу Ирина Бокова до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО.

В него се казвало, че комунистическото минало на Бокова е смущаващ факт и се прилагат всички негативни публикации спрямо нея през последната година у нас. По думите му кандидатурата на Бокова била изненадваща и разделила собствената й страна! "Народната подкрепа на практика не съществува", написал Михайлов.

Той обяснил на посланиците на 58 държави, че у нея има "липса на почтеност и че е управлява ЮНЕСКО "лошо и разсипнически".

Михайлов: България трябва да има достоен кандидат

Като дълг на българин, заинтересуван от това да се знае истината определи своето писмо самият Евгений Михайлов пред БНР. България трябва да бъде представяна от достойни хора, а не от хора, свързали изцяло живота си с една престъпна партия, убеден е той.

"Писмото е подписано. Приложени са документи от световната преса, които сигнализират за нарушения, извършени от Ирина Бокова, включващи съмнения за нейната дейност, връзките й с определени среди, свързани с Кремъл и Държавна сигурност. Не виждам нищо сензационно в това да се изпрати една събрана накуп информация с линкове и да се уведомят посланиците в ООН и ЮНЕСКО какъв е кандидатът, който се избира".

Той припомни, че кандидатурата на Бокова беше издигната от правителството "Орешарски". Според него, след извиване на ръце от АБВ, че ще напусне управляващото мнозинство, ако не бъде подкрепена тя, е било естествено, за да се запази стабилността, и сегашното управление да застане зад нея.

Преди дни излезе неофициална информация, че Ирина Бокова е получила много добър резултат при първото тайно гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Тя била трета в общото класиране и първа сред жените кандидатки.

Австралия отказа да номинира експремиера си за ООН