Заедно с Борисов на юбилейната среща присъстват заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

Вижте снимки >>>

Обединена Европа

"Ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света е изключително важна. Понякога решенията за проява на солидарност с хората, търсещи убежище, не са най-лесни за вземане, но са правилните, щом са съобразени със защитата на човешки живот.

Около това се обединихме днес с канцлера на Германия Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди юбилейния конгрес на ЕНП", пише Борисов в профила си във Фейсбук.

"Информирах колегите си от ЕНП за мерките, които българското правителство и държава предприемат за защита на границата във връзка с бежанския поток. Благодаря за изразените признателност и подкрепа относно навременната ни реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа."

Регионална лидерска среща на Балканите

"Преди началото разговарях с комисар Хан", пише още премиерът. Предложих му да се проведе регионална лидерска среща на Балканите в България, в която да се включат лидерите на Македония, Гърция, Сърбия и България, където да се обсъди развитието на регионалната политика.

Комисар Хан хареса идеята и се надявам да се осъществи в началото на септември."

Вътрешнополитическата ситуация

По повод на политическата ситуация в страната, премиерът Борисов посочи в Люксембург, че е нормално преди президентски избори всички да се позиционират и да искат да извлекат дивиденти.

"Ние вече доста години сме с ЕНП и ГЕРБ, като партия, е преминала през какви ли не перипетии, мисля, че е имало много по-тежки времена", каза още премиерът.

Според него всяка формация ще иска да покаже на президентските избори след няколко месеца, че е нейният кандидат е най-добрият.