Тя настоява и за сваляне на предишните издания на алтернативния телевизионен формат, който се излъчва в интернет.

БНТ твърди, че е „притежател на изключителните права върху интелектуалната и индустриална собственост, свързани с продуцираното и излъчвано в ефира му предаване „Панорама“. Претенцията на БНТ е, че в първите две издания на #НоваПанорама е използван фрагмент от първата шапка на предаването „Панорама“ и още, че знакът #НоваПанорама е „сходен в изключително висока степен на притежаваните от БНТ права и регистрирани марки“ съобщиха от формацията на Радан Кънев.

Оттам обаче уточниха, че нотариалната покана не съдържа доказателства за притежанието на марките и "Нова Република" ще продължи да излъчва #НоваПанорама до получаването им.

"#НоваПанорама е отговор на медийното затъмнение, което политическият картел наложи над "Нова Република". Първото издание бе излъчено в петъка, когато на председателя (Кънев - б.р.) бе отказано участие в „Панорама“ с аргумента, че е представител на извънпарламентарна политическа сила. В същото време представители на коалиции в същата юридическа ситуация получиха покани като парламентарно представени. БНТ се позова на становище от ЦИК, което "Нова Република" обжалва във Върховния административен съд", се казва още в съобщението.

От "Нова Репулбика" подчертават, че първото издание на #НоваПанорама е гледано от над половин милион българи само за няколко дни.

"БНТ твърди, че целта на #НоваПанорама е „извличане на лична изгода при направени минимални разходи“ и още, че това ще доведе до „финансови загуби за притежателя на изключителните права“. #НоваПанорама не е търговски формат, в него не се излъчват реклами и по никакъв начин не може да увреди финансовия интерес на БНТ", добавят още Кънев и съмишлениците му.

Те изтъкват, че #НоваПанорама е акт на упражняване на гарантираната от Конституцията свобода на словото, а асоциацията с предаването на БНТ е нищо повече от политическа сатира.

"Нова Република не би могла по никакъв начин да попречи на стотиците хиляди зрители на #НоваПанорама да разпространяват запис или откъси от предаването, нито да забрани медиите да информират за него", завършва изявлението.

В него се уточнява, че следващото издание ще се излъчва още тази вечер от 20 часа пред фонтана на Народен театър "Иван Вазов" в София.