На въпрос в какъв размер би била поносимата държавна помощ за банката, Захариева каза, че трябва да се види първо предложението на инвеститорите.

Виждате, че "дупката" никак не е малка, тя е много голяма, над очакванията, заяви тя.

Вчера одитът на КТБ показа, че кредитният портфейл на КТБ възлиза на 5.335 млрд. лв. Обезпечението към него е едва 13%, а обезценката на активите е над 4.2 млрд. лева.

Захариева каза пред журналисти, че доколкото знае от публикации в пресата, Оманският фонд е поискал среща с БНБ.
Надявам се да има такава среща и да се види какво е предложението им, посочи вицепремиерът, цитирана от БТА.

Трябва да се чуе предложението на инвеститорите - колко и в какъв срок имат намерение те да инвестират, и едва тогава трябва да се направи анализ колко ще струва и откъде трябва да дойде държавната помощ, смята вицепремиерът.

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ, но не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ.

В писмо до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Австрийският фонд ЕПИК също настоява за среща с представители на БНБ и други държавни институции, на която да се изработи график за работата по оздравяването на КТБ и да се обсъдят "екшън" планове. Конкретни предложения и числа не са посочени.

ЕПИК официално се разграничи от Цветан Василев.