Парламентът обсъжда доклада на Временната комисия по бюджет и финанси за действията на БНБ, свързани с КТБ и ТБ "Виктория". Комисията гласува поставените под специален надзор две банки да бъдат оздравени.

"ГЕРБ реши да предложим трета точка от проекторешението на бюджетната комисия да отпадне", съобщи Менда Стоянова пред журналисти, предаде БГНЕС.

Според точка 3, до 6 ноември Народното събрание трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

Кои са 4-те точки в решението >>

Стоянова обясни, че до това решение се е стигнало след обявената в пленарна зала от управителя на БНБ Иван Искров оферта от потенциалния инвеститор. Тя определи офертата като "доста нагло предложение".

"То ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, а имат такива към държавата", заяви Стоянова.

В офертата се предлага "споделена отговорност" - по 2.3 млрд. лева от инвеститора и от държавата.

Остава предложението (точка 2) до 6 ноември да се приемат законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на ЕС.

Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще събере ПГ на ГЕРБ и ще предложи или точка трета да отпадне, или да се потърси решение с финансистите. Той стигнал до този извод след среща тази сутрин с финансисти, убедила го и офертата на евентуалния инвеститор - Оманския фонд.

"Ако приемем предложението по точка 3, която е само с добри намерения да гарантираме вложителите, всъщност, гарантирайки вложителите, правим суперкомфортен живот на банкерите, които да си карат яхтите, да си строят къщите, а ние да извадим пари от бюджета и да спасяваме банките", каза Борисов, цитиран от БТА и "Фокус".

Според него от доклада на БНБ е ясно, че КТБ е в не тежко, а на практика много тежко състояние и на практика не може да се оздрави.

„Оттам-нататък цялото това решение на бюджетната комисия няма смисъл. Аз мислех, че има шанс да се оздрави банката. До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави банката. Нашите добри намерения може да създадат по-голяма угроза за бъдещето”, коментира Борисов.

Той определи действията на БНБ през месеците, в които КТБ е под постоянен надзор, като виновна в бездействие месеци наред и обясни, че ако бил Симеон Дянков, това нямало да стане.

"Буквално до ден днешен той (управителят на БНБ Иван Искров) е тупал топката, нарочно, те имат огромна вина", каза лидерът на ГЕРБ.

По думите на лидера на ГЕРБ, КТБ е огромен проблем и не заради протестите, а защото ще повлияе "5 г. напред държавата да изпадне в рецесия, ако не се намери работещата формула".

Борисов се надявал Искров всеки момент да си подаде оставката.

Преди това Искров заяви, че централна банка не може да лекува търговски банки, не може да дава ликвидност, ако банката е в неплатежоспособност и има отрицателен капитал. Той обясни, че няма как да не бъде отрицателен собственият капитал на КТБ. На основа установеното от одиторите БНБ очаква, че капиталът ще бъде силно отрицателен.

Според Искров трябва да се следва законовата процедура. Когато тя бъде завършена, БНБ ще отнеме лиценза на КТБ, до 20 дни от отнемането Фондът за гарантира на влоговете започва да изплаща гарантираните влогове.

"Действително получихме писмо за намерения от ЕПИК, "Джем Корп Кепитъл" и Оманския фонд. Не поставяме под съмнение Оманския фонд и винаги ги отделяме встрани от това, което е правено от ръководството на КТБ, те са били пасивен инвеститор и вероятно и те не са знаели много от нещата. С тях преговаряме най-директно и спокойно, защото този инвеститор вече е минал теста за пригодност на БНБ", добави Искров.

Той обясни на депутатите, че ако решат да се продължат разговорите с този консорциум, като удължат срока, трябва да имат предвид, че ЕПИК и "Джем Корп" са компании, които не са проучвали.

"А никога "Банков надзор" няма да даде разрешение без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов акционер", заяви Искров.

"БСП лява България" предложи алтернативно решение по доклада на БНБ за КТБ.

"Народното събрание приема за сведение доклада на БНБ, като изразява неодобрение на действията на УС на БНБ по надзора на КТБ", предвижда проектът за решение, предложен от левицата.

Заместник-председателят на парламента от "БСП лява България" Янаки Стоилов посочи, че това е логичният финал на днешната дискусия.

При гласуване обаче предложението на БСП беше отхвърлено.

"В българския парламент има представители на един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ. Имаме съмнения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той призова за разследване на всички фирми и лица, поличили кредити от КТБ. 

„ДПС ви предлага да разплетем модела „КОЙ", допълни Цонев.

РБ са против държавни пари да отидат в КТБ.
Мартин Димитров призова за международно разследване за КТБ, с което да се направи опит да се върнат част от тези 4.2 млрд. лв. лоши кредити, предаде БГНЕС. По думите му хората, "замесени в тази схема", ще я повторят след години, ако няма такова разследване.

Той предложи държавата да предостави гаранция за вземането на кредит от Фонда за гарантиране на влоговете и според него това е най-евтиният начин.

Вчера обаче Менда Стоянова се противопостави на тази идея. Според нея много по-евтино ще е държавата да емитира дълг за попълване на фонда, ако се стигне до фалит. На подобно мнение са и от БСП.

"Не е ли направило впечатление на БНБ и институциите изключително високата лихва по депозитите, което е сигурна гаранция, че една банка изпитва затруднения", заяви от парламентарната трибуна Румен Гечев от Коалиция БСП-Лява България.

Според него няма такъв инвеститор, който, за да спаси 5 лева, ще вложи 500 000 лв. Левицата са против оздравяването на КТБ с обществени средства, както и бюджетът на страната да се връзва "едва ли не за всякаква банка, която има някакви временни проблеми или каквито и да е проблеми".

"Против сме удължаването на срока с тези измислени инвеститори", каза още Гечев.

БСП няма да приеме изплащането на гарантирани влогове, преди да е отнет лиценза на банката, предаде "Фокус".

"Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета", каза председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин.

Той призова международна фирма да каже къде са парите. По думите му законодателството очевидно не е перфектно.

Срещу варианта държавата да участва с каквито и да било средства в оздравяването на КТБ се обяви и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Той се съгласи с Румен Гечев, че предложеното от комисията решение означава, че занапред държавата ще трябва да финансира всеки банкер, който падне под капитала си.

Депутатите отложиха редовния парламентарния контрол след гласуването на проекторешението по доклада на БНБ. 

АНКЕТА: Трябва ли да се покрие "дупката" в КТБ с пари на данъкоплатците?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За т. 3 от решението на бюджетната комисия за КТБ