За това се договориха на среща при премиера Бойко Борисов представителите на работодателските организации, които отново подготвят протест на 30 септември срещу високите цени на тока за стопанските потребители, предаде БНР.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев отбеляза, че участието на бизнеса с експерти в бордовете на държавната енергетика ще помогнат не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите, цитира го БТА.

Обсъдено е представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР.

По думите на Добрев другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени.

Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение (на цената), допълни Васил Велев от АИКБ.

Със законодателни промени ще се въведе мораториум върху разрешаването на нови преференции за изкупуването на електроенергията.

При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев. Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката.

Настояването за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов от страна на бизнеса остава. Допълнително ще се решава дали ще има протест в края на месеца заради по-високите цени на тока.

"Всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора, които са постъпили при нас, ще бъдат предоставени на главния прокурор. Относно протеста на 30 септември остава да обсъдим вътре в организациите си дали ще протестираме или не. Но участниците днес в срещата сме доста по-оптимистично настроени", коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от БГНЕС.

Той оцени срещата като доста полезна и с колегите си смятат, че ще се стигне до определени решения, които се надява, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите пред индустрията.
По-специално в цената на електроенергията и таксата „задължение към обществото”, каза Домусчиев.

От 1 август влезе в сила такса "задължение към обществото", която оскъпи цената на електроенергията за фирмите. В същото време, благодарение на тази такса, приходите на НЕК са се увеличили два пъти и половина.

Първият протест на бизнеса срещу таксата бе в началото на септември. Работодателите настояват за връщането на цените от преди 1 август.

Совалки в парламента

По-късно днес представители на четирите работодателски организации започнаха срещи с ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание. Първата среща се състоя между ДПС и Домусчиев, Велев, както и шефа на Българската стопанска камара - Сашо Дончев, и на Българската търговско-промишлена палата - Цветан Симеонов.

След разговорите депутатът Алиосман Имамов каза, че ще изчакат да видят предложенията на работодателите за законодателни промени и след това ще решат какво от тях да подкрепят.

В отговор на въпрос той посочи, че допълнително групата ще реши дали да подкрепи искането за оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. За момента отговорът на този въпрос не е "да", каза обаче Имамов.

Кирил Домусчиев посочи, че до края на утрешния ден ще се реши дали ще има протест на работодателските организации в края на месеца.

След това работодателите влязоха на среща с представители на ГЕРБ, предстои разговор с Реформаторския блок.

АНКЕТА: Одобрявате ли протестa от страна на бизнеса?