Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, в отговор на въпрос на народния представител Мартин Димитров какви пари са имали дружества с държавно участие, чиито принципал е Министерството на енергетиката, в КТБ АД.

По норматив до 25% от парите на държавно дружество могат да бъдат в една банка.

Общият размер в разплащателните сметки на БЕХ в КТБ към момента на поставяне на банката под специален надзор е 44 милиона и 77 хиляди лева.

След сключването на договори за цесии с дъщерните дружества на БЕХ - ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица Изток", сумата е редуцирана до 14 милиона и 21 хиляди лева. В резултат на тази операция БЕХ събира вземанията на двете дъщерни дружества в размера на техните задължения към банката.

Изборът на банка на дружествата в енергетиката е във основа на вътрешни правила и е одобрен от Съвета на директорите на дружествата. В КТБ нетната експозиция на БЕХ не надвишава 25 процента от парите, които има, посочи Петкова.

В изпълнение на нормативната база дружествата в енергетиката са имали процедури и за обществени поръчки за избор на банка, където да държат парите си, и договори с над 13 банки и кредитни институции. Към 30 юни 2014 година изискването за нетна концентрация е спазена.

Към 20 юни 2014 година АЕЦ "Козлодуй" е имал в КТБ малко над 4,618 млн. лева при лихвен процент 1,25 процента с изключение на парите в долари, които са на стойност малко на 65 хиляди лева, и кредитна карта с 19 860 лева.

Към същата дата НЕК е имала парични наличности в лева в разплащателни сметки в КТБ в размер на малко над 14,7 млн. лева, като лихвите по различните сметки не надхвърлят два процента. Дружеството има договор с КТБ по процедура на Закона за обществените поръчки, поясни Петкова.

Към 20 юни 2014 година парите на Електроенергийния системен оператор в КТБ са 3,8 млн. лева. Според различните видове сметки лихвите варират от 0,7 до 4 процента годишно.

"Мини Марица Изток" ЕАД е имало в КТБ 223,7 хиляди лева, близо десет хиляди евро както и 17 млн. лева по доверителни сметки в полза на Министерството на икономиката и енергетиката съгласно концесионен договор за добив на лигнитни въглища.

"ТЕЦ Марица Изток 2" е имало в КТБ малко над един милион лева. По различните разплащателни сметки лихвата е един процент, а по специална сметка за обезпечение лихвата е 4,1 процента.

Компанията "Булгаргаз" е имала в КТБ към 20 юни 2014 година 16,5 млн. лева, 413 хиляди евро и равностойността на близо 170 хиляди долара. Те са депозирани според вида на сметките при лихва от 0,1 до 1,85 процента годишна лихва.
Дружеството не е изпълнило задължението за нетна концентрация на парите си, каза министър Петкова.

"Булгартрансгаз" ЕАД е имало в КТБ към 20 юни 2014 година над 30,7 млн. лева, над 5,5 млн. евро и близо десет милиона лева в щатски долари. Дружеството е имало едногодишни депозитни договори при 5,6 процента лихва, но не е спазило изискването за нетна концентрация на паричните средства в една банка.