Това заяви в интервю за bTV началникът на отделението по неонатология в болница "Токуда" д-р Радка Масларска, където малката Никол бе приета за лечение.

40-годишната акушерка от "Софиямед" Емилия Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. На 18 април Ковачева е била с юмруци и шише, както и душила 4-дневното момиченце Никол, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло.

Боят е записан от видеокамерите в неонатологията. В събота Софийският градски съд остави акушерката за постоянно в ареста.

Д-р Масларска обясни, че бебето е имало симптоматика още от първите часове на деня след побоя, като е нормално отокът на главичката да стане виден малко по-късно.

По думите на неонатоложката травмите по главата на Никол не са причинени от изпускане, защото множествената контузия на мозъка е факт само при т.нар синдром на малтретираното дете, освен това кръвоизливът не е бил на мястото на счупването.

"Детето имаше много сериозни отклонения в своя неврологичен статус. То плачеше, пищеше и не можеше да се успокои от нищо. Освен това то нямаше вече рефлекси, имаше един изразен оток на главата без други видими белези по тялото. Само за информация главичката му беше пораснала в рамките на четири дни с около 3 см от тази при раждането.”, обясни д-р Масларска.

Тя сподели, че такава жестокост за 29 години професионален стаж като неонатолог не е срещала и се надява никога повече да не среща.

По думите на неонатолога, състоянието на Никол в момента е стабилизирано.
До края на седмицата предстои на бебето да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже най-точно състоянието му.

Междувременно адвокатът на акушерката Владислав Анев заяви, че тя не помни какво е станало и това му пречи да изгради защитната си теза.

"Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ”, заяви адвокат Владислав Анев пред Нова телевизия.

Той отхвърли информацията Емилия Ковачева да е направила пълни самопризнания за случилото се.

Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно”, допълни адвокатът.

Оказва се, че Емилия Ковачева е работила едновременно по трудов и граждански договор. Анев заяви, че акушерката е знаела, че има камера в отделението. Според адвоката разследването работи само по една версия, а това е форма на манипулация. Владислав Анев наблегна на факта, че записът от камерата показват, че ударите са нанесени от 1.30 ч. до 3.30 ч., а хематомът в бебешката главичка се появява часове по-късно.

Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа”, твърди Владислав Анев.

Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една.