Хейгъл се оттегля на фона на разногласия с президента относно борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

"Чък беше необикновен министър", заяви президентът в присъствието на самия Хейгъл и на вицепрезидента Джоузеф Байдън, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Обама припомни, че досегашният министър на отбрана е служил във Виетнам и разбира войниците по-добре от всеки друг.

Президентът сподели, че миналия месец Хейгъл му е казал за намерението си да се оттегли.

На топло изпращане в Белия дом Обама отбеляза, че Хейгъл ще остане на поста, докато Сенатът утвърди неговия заместник, посочва Ройтерс.

"Хейгъл винаги е бил откровен в съветите си към мен и винаги е бил директен", добави Обама.

Пребиваването на министърът на отбраната на поста не беше от най-леките, след като в течение на две години той се бореше да преодолее консервативния президентски екип по външната политика.

Хейгъл се оттегля, подложен на натиска на множество чуждестранни политически кризи, включително настъплението на групировката "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес.

Хейгъл заяви, че правителството на Обама води министерството на отбраната и САЩ към стабилност и сигурност.

Той каза, че е извънредно горд от постигнатото по време на пребиваването му на поста. Хейгъл подчерта, че САЩ са подготвили себе си, съюзниците и афганистанските военни за успешно предаване на грижата за сигурността, че са укрепили презокеанските си съюзи и партньорства, като междувременно са действали успешно в отговор на световни кризи.

Водачът на републиканците в Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър заяви днес, че изборът на приемник на Хейгъл трябва да бъде съпътстван с преразглеждане на американските военни политики, посочва Ройтерс.

Тази персонална смяна трябва да е част от по-обстойно преосмисляне на стратегията ни за справяне със заплахи в чужбина, особено с настъплението на "Ислямска държава" каза Бейнер, който е и председател на Камарата, загатвайки, че републиканците в Конгреса може да втвърдят тона по отношение на новото назначение.