Вече 42 са жертвите от стрелбата и трите експлозии, предизвикани от атентатори самоубийци, съобщи нощес БТА.

Преподаватели от България са станали свидетели отблизо на трагедията, предаде Би Ти Ви. Четиримата се връщали от състезание във Вилнюс и след разходка из Истанбул отишли на летището, когато във фоайето отекнали изстрели и взривове.

„На 10 метра зад нас се стреляше – паника, смут, страх. Останахме на втория етаж около два часа”, споделя доц. Огнян Къчев, преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър”. По ирония на съдбата доцентът ръководи секция „Лична защита и спорт”.

Преподавателят е видял как един от терористите изважда автомат и започва да стреля. Той помни също, че на летището са пристигнали 50-60 линейки. Имало е кръв по пода и по стените, и много счупени стъкла. „Беше ужасно, имаше страх и паника в очите на хората”, казва той.

Катерина Чонгова, асистент във ВСУ „Черноризец Храбър”, също е преживяла ужаса: „Имаше много линейки, много полиция, хаос навсякъде”, споделя тя.

На летище „Ататюрк”, но в транзитната зона е имало още няколко българи. Роднините им, които ги чакат да се завърнат от Истанбул, прекарали часове в тревоги.

След полунощ срещу сряда беше разпространено съобщението на МВнР, че няма данни за пострадали при атентата българи.

За поредна от многото човешки драми на летище «Ататюрк» разказаха Ройтерс и БТА. Сред жертвите там е военен лекар от Тунис, опитващ се да открие сина си, който се присъединил към "Ислямска държава".

Загинал е бригаден генерал Фатхи Баюд, военен лекар, е потвърдило министерството на отбраната на северноафриканската страна.

Според източници от силите за сигурност и медии в Тунис Баюд заминал за Турция, за да се срещне със сина си и да го убеди да се върне у дома. Синът му се присъединил към "Ислямска държава" преди няколко месеца заедно с приятелката си. Двамата били студенти по медицина. Сега синът е задържан от турски войници.

Тунис е сред големите източници на чуждестранни бойци за ислямистките групи в Ирак и Сирия. Според правителството над 3500 граждани на страната воюват на страната на ИД и други екстремистки групировки в Сирия, Ирак и Либия.

42-ата жертва от атентата е Мерве Игит, 22-годишна служителка на аерогарата, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Тя е била тежко ранена в стомаха, корема и главата, и нощес е починала в болница. По-рано през деня валията на Истанбул беше съобщил, че убитите са 41, а ранените - 239.

Атентатът на летището в Истанбул несъмнено носи белезите на "Ислямска държава", заяви вчера шефът на ЦРУ Джон Бренан, предадоха АП и Франс прес. Той е говорил пред експертна организация във Вашингтон.

Скоро след престъплението и турските власти допуснаха, че то е дело на ИД, макар че ислямистката групировка не е поела отговорност за него.

В повечето случаи, ако не и във всички, ИД никога не е поемала отговорност за атаките си в Турция, е подчертал Бренан.

Джихадистите извършват нападения, за да изпратят сигнал към нашия турски партньор, но и не искат потенциално да отчуждят и настроят срещу себе си някои хора в Турция, е пояснил той пред Съвета за външни отношения.

По думите му коалицията против ИД е постигнала значителен напредък на терена в Ирак и Сирия. "Но остава още много път да се извърви, преди да успеем да попречим на джихадистите да разпространяват своята пропаганда и да подстрекават към атентати", е заявил шефът на ЦРУ.

Според него не може да има напредък на политическия фронт без активно руско сътрудничество. Освен това той е предупредил, че и САЩ не са застраховани срещу атентати на джихадистите.

"Бих бил много изненадан, ако ИД не се опитва да ни удари, както в Близкия изток, така и на наша територия", е казал Бренан.