Александър е успял да се свърже с майка си и да й обясни, че е жив и здрав. Последните три дни той е прекарал в палатков лагер и не е имал възможност да се обади на близките си, съобщи Нова телевизия.

Тази сутрин притесненият му баща Христо обясни, че за последно се е чул със сина си в четвъртък.

Той е втори курс студент в холандски университет и е на стаж в туроператорска фирма в Непал. Не знам защо си избра тази дестинация, имаше и други възможности”, разказа бащата на младежа.

По-късно пред БНТ, Христо Димитров допълни, че разговорът на Александър с майка му е продължил около минута, защото батерията на телефона се изтощила.

Александър казал, че е жив и здрав и не можел да се свърже с родителите си, защото няма електричество. Младият мъж допълнил, че е добре, но много изтощен и изплашен. Варненецът ще се опита да се свърже с българското посолство в Делхи и да се прибере у нас. По думите на бащата, обаче, не е ясно какво е здравословното състояние на Александър.

Фотографката Кристина Димитрова също бе обявена в неделя сред изчезналите в платформата Google person finder.
По-късно стана ясно, че тя е добре, не е могла да се свърже с близките си, защото нямала батерия на телефона и интернет.

19 българи са били в района на разрушителното земетресение в Непал в събота, съобщи bTV. Повечето от хората вече са успели да се свържат с Министерство на външните работи, за другите са сигнализирали близките им.

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението. Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Към момента няма данни за загинали или ранени българи в Непал.

Трусът с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер е най-смъртоносният в Непал от 81 години. Броят на жертвите е достигнал до 3729 души, след като тази сутрин непалската полиция потвърди за 3326 загинали. Ранените са 6505 души. Очаква се да бъдат открити още тела.

Вижте снимки >>>

Земетресението предизвика лавина на Еверест, като най-малко 80 души загинаха по склоновете на най-високия връх в света. Още над 200 са изчезнали. Днес хеликоптери започнаха евакуация на алпинисти, които са все още блокирани по склоновете на връх Еверест.