Това каза за в. "Сега" Иван Димов, началник на пресцентъра на Министерството на външните работи.

Той поясни, че ведомството не разполага с информация колко точно хора с български паспорти излежават присъди или се намират в предварителните арести в южната ни съседка и колко са с обвинения за трафик на хора.

Поводът е въпрос на "Сега" дали са верни твърденията на кореспондента на турския вестник "Сабах" Мурад Саваш. В четвъртък той заяви пред bTV, че в турските затвори има още български граждани, задържани за трафик на гюленисти, освен тримата, които от 17 ноември се намират зад решетките в Одрин.

В сряда главният редактор на сайта 24rodopi.com Илхан Андай съобщи, че през февруари в затвора в Одрин са били вкарани шестима българи, участвали в група за нелегален трафик на хора от Турция към България. Андай допълни, че някои от тях са били пуснати по-късно, но че други се намират в него и досега. Той посочи, че групата е успяла да преведе през границата 57 души, които определи като привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен. Срещу това тя получила около 550 000 евро. Имената на арестуваните миналия петък българи са Николай Касабов от Крумовград и Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа от Кърджали.

Тримата категорично отричат да са замесени в трафика на мигранти, предаде кореспондент на Нова тв. Двама от тях са потвърдили, че се познават помежду си, но третият е отрекъл да знае кои са останалите. Адвокатите на задържаните са поискали те да бъдат пуснати под домашен арест, но им е било отказано.

От външното министерство отговориха на "Сега", че не знаят да е променяна двустранната консулска спогодба между България и Турция, според която всяка от двете държави е длъжна в срок от 48 часа да уведоми другата страна, когато на територията й бъде задържан неин гражданин. В сряда посланикът в Анкара Надежда Нейнски заяви, че в резултат на извънредното положение в Турция е променила законодателството и че България трябва да чака съседите да решат сами след колко време да уведомят българските власти за задържан наш сънародник. "Дирекция "Консулски отношения" не разполага с информация за изменения на консулската конвенция. Би следвало, ако има такива изменения, те да бъдат съответно обнародвани. Не разполагаме и с информация за удължаване на срока от 48 часа на 10 дни, в който дипломатическите и консулските представителства на България се уведомяват при задържане на български граждани в Турция", пише в отговора.

ТРАФИК

Граничните власти в Одрин са заловили група от 225 мигранти при опит да преминат нелегално в България и Гърция, съобщиха турски медии. Групата е разкрита от граничари и екипи на жандармерията. Мигрантите се укривали в близките до границата с България села Орхание, Боснакьой, Мерич и Йеникадън. Чужденците били от Сирия, Либия, Ирак, Мароко, Алжир, Пакистан и Афганистан. На 8 ноември властите заловиха 575 мигранти, на 6 ноември - 71, а на 1 ноември - 149.