Двамата са арестувани с европейска заповед.

Общо 7 души са били задържани до момента в рамките на разследването. От петимата, които вече са в ареста, четирима са българи и един – афганистанец.

Все още се изяснява ролята на българите в международния канал за трафик на хора, но се предполага, че те са били изпълнители на по-ниско ниво и се занимават основно с превоз на бежанци за Западна Европа.

От Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност не дават информация по случая.

По случая досега бяха задържани трима българи - Методи Г., на 29 г., Цветан Т., на 32 г. и Касим С., на 50 г. и още едни, чието име засега не е обявявано.

Германското издание Der Spiegel разказва, че двама от българите са били известни на полицията и са се занимавали с трафик на хора и контрабанда и преди. Един от тях дори е бил обявен за издирване - Методи Г., на 29 години, от Лом срещу когото има обвинения за трафик на бежанци.

На 29 август съдът удължи ареста с 1 месец на арестуваните българи и афганистанец. Присъдата, която могат да получат, е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, наказанието  може да достигне 16 години.