"Работата по всички съставни части от проекта Южен газов коридор върви по план. През лятото природен газ от Азербайджан ще започне да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа", посочи Шефчович на пресконференция в Баку след четвъртото заседание на министрите от Консултативния комитет по проекта Южен газов коридор (ЮГК), цитиран от ТАСС и БТА.

Той подчерта, че ЮГК е стратегически проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Шефчович каза, че азербайджански газ ще се доставя в България, а интерес за присъединяване към проекта проявява и Румъния.

В момента Европейската комисия продължава да проучва възможностите за доставка на туркменистански газ за Европа, отбеляза Шефчович.

Европейският съюз е готов да обсъди възможността за пренос и на ирански газ по ЮГК, допълни еврокомисарят.

Южният газов коридор е на стойност над 40 милиарда долара и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият тръбопровод.

Основен източник на газ за този коридор е находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона куб. метра. Впоследствие се планира през ЮГК да се доставя газ и от други източници.

На първоначалния етап се очаква по ЮГК да се пренасят 16 млрд. куб. метра годишно, от които 6 млрд за Турция, а 10 млрд. за Европа. Началото на доставките за Европа са планирани за 2020 година.