С изказването, че икономиката е заспала по времето на правителството на ОДС, управляващите се включват в поредицата правителства, които отказват да продължат реформите, отричат направените реформи и потвърждават тяхното 10-годишно спиране. Това заяви на пресконференция днес Радан Кънев от ДСБ в отговор на журналистически въпрос за думи на премиера Бойко Борисов.
По-рано днес премиерът заяви, че част от икономиката заспива по време на правителството на Иван Костов.

Да разбирам ли, че щом е заспала по времето на кабинета "Костов", икономиката е била жива и будна по времето на Жан Виденов, попита Кънев. Той допълни, че ако е така, явно това заспиване не е лошо.

Ако икономиката беше заспала тогава, не би могло да се обясни как така в абсолютно доларово изражение БВП се повиши двойно по време на управлението на ОДС, добави Димитър Бъчваров от ръководството на ДСБ.

Премиерът Бойко Борисов трябва да признае, че най-успешното управление в криза е на ОДС, каза на свой ред лидерът на СДС Мартин Димитров след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. Не смятам, че премиерът трябва да прави подобни изводи, защото той сам съзнава, че не са честни и не са коректни.
Разбирам, че му е трудно в момента да управлява в криза, но този тон е контрапродуктивен, добави лидерът на СДС.

От ДСБ заявиха още, че са против увеличаването на ДДС върху туристическите пакети, на акциза върху горивата и удължаването на амортизационните срокове. Тези намерения в условията на криза ще увеличат "сивия" сектор в туризма и ще влошат условията за инвестиции във високите технологии, в малкия и начинаещ бизнес и ще увеличат инфлацията поради оскъпяване на горивата, смятат от партията.
Според ДСБ увеличаването на постъпленията в бюджета трябва да се търси чрез повишаване събираемостта на дълговете към държавата и развитие на усилията на правителството в това отношение от последните месеци.

ДСБ е против увеличаване на данъците, докато България е в условията на криза. От партията изразиха опасение, че увеличаването на облагането винаги забавя икономиката и тласка предприемачите в "сивия" сектор.
ДСБ са и против увеличаване на минималните осигурителни прагове. Трябва да се насърчават повече хора да се осигуряват на реалните си доходи, а не да се наказват работливите, коментира Радан Кънев.

СДС пък предлага в България да бъде въведен фискален борд чрез промени в Закона за устройството на държавния бюджет и в конституцията. СДС вече са подготвили предложение за промяна на Закона за устройството на държавния бюджет, с която предлагат въвеждането на правила за фискална стабилност, съобщи Мартин Димитров. От 2013 г. бюджетът на консолидирана база трябва да бъде балансиран или с излишък, искат от СДС. По изключение в ситуация на криза или природно бедствие с 2/3 от гласовете на всички народни представители може да се допусне дефицит до три процента, е записано в предложените промени.

Подобен фискален борд наскоро въведе Германия и първият положителен ефект от него е намаляването на лихвените проценти, уточни Димитров. Друг положителен ефект, според него, е увеличаването на чуждестранните инвестиции, а като косвен ефект ще е нарастването на БВП.

Същевременно БСП обяви, че обмисля вот на недоверие към правителството по три възможни теми: за колапса в здравеопазването; провала на антикризисните мерки; замразените доходи и качеството на живот на българите.

Вижте видео от изявлението на Радан Кънев