Срещата е събитие, тъй като едно от най-големите опасения в САЩ и по света след избора на Тръмп е, че той ще подсече влязлото неотдавна в сила Парижко споразумение за климата.

Демократът Ал Гор, който водеше кампания в подкрепа на Хилари Клинтън, определи разговора с Тръмп като продължителен и ползотворен, предаде БТА.

"Това беше искрено търсене на допирни точки", отбеляза той вчера, след като прекара повече от час и половина в "Тръмп тауър" в Ню Йорк.

Екипът на милиардера съобщи, че Гор се е срещнал първо с дъщерята на новоизбрания президент - Иванка, за да обсъдят темата за климата, а после и със самия Доналд Тръмп.

"Мога да кажа само, че според мен разговорът беше изключително интересен и ще има продължение", каза бившият вицепрезидент, но не уточни подробности.

Срещайки се с Гор, Тръмп конкретизира обещанието си за отваряне към проблемите на климата, един от най-пристрастно разглежданите въпроси в американската политика.

"Следя това много внимателно. Оставам отворен по въпроса", заяви Тръмп на 22 ноември пред в. "Ню Йорк таймс" по повод парижкото споразумение за климата, сключено в края на 2015 г. от 195 страни.

Тогава републиканецът призна с половин уста, че има известна връзка между човешката дейност и глобалното затопляне - нещо, което част от американските консерватори оспорват.