По време на митинг във Флорида вчера Тръмп каза: "погледнете какво стана снощи в Швеция", докато говореше за минали терористични атентати в Европа.

Не стана ясно какво точно имаше предвид той, а от петък вечерта няма никакви съобщения за сериозни извънредни ситуации в Швеция.

Изказването породи вълна от реакции в социалните мрежи в скандинавската страна, като в Туитър бяха публикувани стотици постове, а местен вестник излезе със списък на събития от петък, които, както изглежда, нямат никаква връзка с каквато и да било терористична дейност.

Говорителката на шведското министерство на външните работи Катарина Акселсон заяви, че правителството не знае за никакви "сериозни случаи, свързани с тероризъм".

Шведските специални служби казаха, че няма никакви причини за повишаване нивото на терористична заплаха.

Бившият шведски министър на външните работи Карл Билд написа в Туитър: "Швеция? Терористичен атентат ли? Той какво е пушил? Въпросите са много."

Таблоидът "Афтонбладет" посвети статия на Тръмп със заглавие "Ето какво е станало в Швеция в петък вечерта, господин президент" и изброява на английски език събития, случили се в Швеция, сред които настаняване на мъж в болница с тежки изгаряния, предупреждение за лавинна опасност и полицейско преследване на пиян шофьор.

Потребител в Туитър написа, че "след ужасните събития снощи в Швеция ИКЕА разпродаде напълно това" и публикува измислено ръководство на компанията за сглобяване на "Стена по границата", посочвайки, че фрагментите за градежа й са изчерпани.

Последният атентат в Швеция беше извършен в столицата Стокхолм през 2010 г., когато швед, родом от Ирак, детонира две взривни устройства.

Нападателят загина, но други хора не пострадаха.

Швеция поиска от САЩ разяснения

Шведското посолство във Вашингтон поиска разяснения от Държавния департамент на САЩ за изказването на Доналд Тръмп, че е имало инцидент от сферата на сигурността в Швеция в петък, предаде Ройтерс.