Предложението на службата за митническа и гранична защита представлява един от най-подробните планове на правителството за това как Тръмп се надява да изпълни свое знаково предизборно обещание.

В него се призовава да се построи 505-километрова допълнителна ограда до септември 2027 г., с което общата дължина на стената да достигне 1552 километра - или почти половината граница, заяви служител, запознат с въпроса.

Планът също така включва 651-километрова заменяща или вторична ограда.

Тръмп обещава "голяма, хубава стена" по границата с Мексико, но не е дал почти никакви подробности къде, кога и на каква цена ще бъде построена тя.

Правителството поиска 1,6 милиарда долара тази година, за да построи или замени 118 километра от оградата в Тексас и Калифорния. Според служители то ще поиска още 1,6 милиарда долара следващата година.

Десетгодишният план, за който първи съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", е резултат от обсъждания със сенатори, попитали службата за митническа и гранична защита какво е необходимо за обезопасяване на границата, заяви служителят, пожелал анонимност, тъй като планът не е обявен публично.

Майкъл Улф: Показах в книгата си, че "царят е гол"

Авторът на книгата "Огън и ярост: в Белия дом на Тръмп" заяви, че разкритията му вероятно ще доведат до край на управлението на сегашния американски президент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Майкъл Улф каза в интервю за радио Би Би Си, че изводът, който прави в своята книга, че Доналд Тръмп не е годен да заема президентския пост, се превръща в широкоразпространено мнение.

"Мисля, че една от интересните последици от книгата досега е много ясен ефект "царят е гол", каза Улф.

"Историята, която разказвам, изглежда, представя това президентство по такъв начин, че казва, че той не може да върши своята работа", заяви авторът на книгата, която отправя остри критики към Тръмп за първата му година като президент. "Изведнъж навсякъде хората възкликват - "божичко, наистина е така, той е гол". Това стои в основата на усещането и разбирането, което най-сетне ще сложи край . . . на това президентство", каза Улф.

Тръмп отхвърля книгата, като казва, че тя е пълна с лъжи.

В нея се описва как Белият дом е обхванат от хаос, президентът не е подготвен за поста, а сътрудници се присмиват на способностите му.