Това посочи германското министерство на правосъдието в отговор на въпрос от партия "Левите", предадоха ДПА и БТА.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган обвинява Германия, че дава убежище на поддръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от турските власти за организатор на опита за преврат.

Отговорът на въпрос от партия "Левите" не разкрива колко молби за екстрадиция е отправила Анкара за лица, обвинени в терористични дейности.

През ноември 2016 г. турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция иска екстрадицията на "повече от 4000" поддръжници на нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

"Независимо от мерките, които турската страна използва, за да упражнява натиск, федералното правителство не трябва да екстрадира", посочи депутатът от партия "Левите" Александер Ной.

Вместо това, самото то трябва да упражнява натиск за освобождаване най-накрая от затвора на германските заложници, смята депутатът.

В момента в Турция са задържани няколко германски граждани, включително журналисти и правозащитници, по обвинения, свързани с тероризъм, което е причина обтегнатите дипломатически отношения да достигнат безпрецедентно ниско равнище.