Свалянето на руския военен самолет от Турция усложнява процеса за намиране на политическо решение в Сирия и трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация. Това заяви днес в реч в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Свалянето на руския самолет от Турция утежни ситуацията (в Сирия)", каза Меркел. "Трябва да направим всичко, за да избегнем ескалацията."

Канцлерът добави, че всяка страна има право да защитава територията си, но че от друга страна е известно колко напрегната е обстановката в Сирия и района й.

"Вчера разговарях с турския премиер и го приканих да направи всичко възможно за деескалиране на ситуацията", посочи още тя.

Президентът на Франция Оланд очаква довечера на делова вечеря канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде БНР.

Основната тема на разговора между тях е формирането на алианс срещу "Ислямска държава" и даване на мощен отпор срещу вероятни терористични заплахи.

Срещата Оланд-Меркел ще се проведе след терористичните атентати в Париж и инцидента с руския самолет на турско-сирийската граница.

Ако французите поискат от нас подкрепа – ние не можем да им кажем НЕ, написаха днес германските медии, убедени, че Франсоа Оланд ще настоява за по-голяма военна ангажираност на Берлин в борбата срещу "Ислямска държава".

С "Торнадо" срещу ИДИЛ

Според експерти в областта на сигурността, това означава, че френската страна ще поиска Берлин да се включи в руско-френската акция срещу ислямистите чрез бойни самолети "Торнадо" на Бундесвера.

Бойните самолети от типа "Торнадо" са оборудвани със специални камери, които могат да намират и фотографират ключови позиции и обекти на терористичната групировка.

Около 100 военни ескперти на Бундесвера в момента се намират в Северен Ирак и работят като обучители на кюрдите от Пешмерга.

Също днес стана известно, че в документ с поверителен характер и адресиран до генералния инспектор на Бундесвера, се предлага броят на германските военни специалисти в Северен Ирак да бъде увеличен до 150 души.

Русия: С общ щаб срещу ИДИЛ

Русия е готова да състави общ генерален щаб за борба с "Ислямска държава", в който да влизат Франция, САЩ и дори Турция въпреки изостреното напрежение между Анкара и Москва, заяви посланикът на Русия във Франция Александър Орлов.

"Готови сме да планираме заедно удари по позициите на Даеш (арабския акроним на ИД) и за целта да съставим общ генерален щаб с Франция, с Америка, с всички страни, които са съгласни да се включат в тази коалиция. Турците също са добре дошли, стига да желаят", каза Орлов по френското радио "Йороп 1".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет