След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира "Шпигел", цитиран от "Фокус".

В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия.

Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин.

Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.

Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.

ГСДП не стои твърдо зад решението на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия.

„Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах. Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.

Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.