Германските власти са обезпокоени от честите актове на насилие, дело на десни екстремисти, пише сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС и БТА.

Полицията в Германия е регистрирала от януари до средата на септември 507 случая на насилие срещу чужденци, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

По данни на вътрешното министерство от началото на 2016 г. са регистрирани над 1800 политически мотивирани правонарушения срещу мигранти и бежанци.

Неонацисти и противници на приемането на бежанци са извършили 78 палежа на сгради с настанени в тях мигранти, а в осем случая е ставало дума за убийство или опит за убийство.

Според вътрешното министерство сред десните екстремисти се разпространява реторика на съпротива срещу властите.

Особено активна е радикалната организация Движение за идентичност, която напоследък е наблюдавана от германското контраразузнаване. Към нея са се присъединили много бивши членове на крайнодясната Националдемократическа партия.

Същевременно властите определят едва 20 десни екстремисти като реална заплаха за Германия. За сравнение ислямистите, смятани за заплаха в страната, са 520 души.

Нападения в Австрия

Нападенията срещу бежанските центрове в Австрия силно са нараснали през 2016 година и броят им за цялата 2015 година е бил достигнат още през първите шест месеца на текущата година, сочат публикуваните днес официални данни, цитирани от Франс прес.

През първата половина на тази година са регистрирани 24 нападения спрямо 25 за 2015-а, обяви министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка.

Тази година рекорден брой - 90 000 души - са поискали убежище в Австрия и по този показател страна е на едно от първи места в Европа по брой на човек от населението.

Австрийска партия на свободата, една от партиите от крайната десница, която има най-добри позиции сред гласоподавателите, превърна мигрантската криза в основна тема в кампанията си президентските избори.

Нейният кандидат Норберт Хофер е изравнил позициите си с претендента на Зелените Александер ван дел Белен за вота, насрочен за 4 декември, допълва агенцията.