"Кошмар", "изумление", "исторически поврат": това са само част от акцентите в пресата, отбелязва БТА.

Плесница за Меркел, разгром за Шулц, шокиращ успех за "Алтернатива за Германия" (АзГ): резултатът от този "наказателен вот" ще промени дълбоко Германия, отбелязва популярният в. "Билд". Кошмарна победа за Ангела Меркел, обобщава най-четеният вестник в Германия.

Германия вече не е същата >>

Сензационният напредък на десните популисти представлява исторически поврат в германския политически живот, който се характеризира с култура на консенсус и цивилизовани дебати, а сега навлиза в епоха на много по-сурово и конфликтно поведение, посочва консервативният всекидневния "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Алтернатива за Германия" за първи път ще влезе във федералния парламент след националните избори.

В редиците на консерваторите цари униние и главният отговорен за това е ясен, коментира десноцентристкият ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Ангела Меркел може да остане канцлерка, тя постигна "стратегическата си цел", но плаща висока цена: управляващата коалиция беше сурово наказана. АзГ влиза в Бундестага с подкрепа, надхвърляща 10 процента, и ще бъде изключително трудно да се състави солиден управляващ съюз за следващите четири години, подчертава в електронната си версия сп. "Шпигел".



След като социалдемократите изключиха категорично възможността да управляват отново с Християндемократическия съюз, Меркел няма друг избор освен да договори коалиция със Зелените и Свободната демократическа партия, които се завръщат в Бундестага, след като бяха извадени от него на изборите през 2013 г. Бъдещето на една такава коалиция обаче изглежда несигурно, отбелязва Франс прес.

Грозящата ни коалиция между ХДС, Свободната демократическа партия и Зелените ще е само един изтощаващ съюз, който няма да изтрае през целия следващ четиригодишен период, предрича "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Западните партньори на Берлин, особено в САЩ, Израел и арабските страни, не крият, че са шокирани от риториката и редица лозунги на АзГ. Например от плакатите "Германия за германците" и "Бурки ли? Ние харесваме бикини!" по нейните предизборни митинги. Или от изявленията на партийни лидери, че "стига вече Германия се е бичувала сама заради нацисткото си минало", пише "Росийская газета".

Фрауке Петри отказа да е депутат заради агресията на АзГ >>

Накрая, някои германски политици недоумяват, че АзГ не подкрепя антируските санкции и дори на думи "не е осъдила анексията на Крим" от Москва, допълва руският официоз.

Кой колко места взима

Консервативният блок на Ангела Меркел, включващ Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), ще получи 246 от общо 709 места в германския парламент.
Това сочат предварителните данни, публикувани днес от федералната избирателна комисия.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще има 153 мандата - с 40 по-малко, отколкото на предишните избори през 2013 г.

"Алтернатива за Германия", непредставена в досегашния парламент, ще заеме 94 места.

Свободната демократическа партия ще има 80 депутати, Зелените - 67, а Левите - 69.

По данни на комисията избирателната активност е достигнала 76,2 процента, или с 4,7 на сто повече, отколкото през 2013 г.

След като ГСДП заяви, че излиза в опозиция, изчисленията показват само един възможен вариант за управляваща коалиция - т. нар. "Ямайка" (ХДС/ХСС, свободните демократи и Зелените).

В Германия се очертава коалиция ”Ямайка” >>


Очертават се трудни преговори, които може да продължат чак до декември, с оглед разногласията по ред ключови въпроси между коалиционните партньори, отбелязва Франс прес.

Самата Меркел изключи възможността за правителство на малцинството, но изрази съмнение, че ще има ново правителство до края на годината.

Протести срещу АзГ

Стотици хора излязоха късно снощи по улиците на няколко германски града да протестират срещу дясната партия "Алтернатива за Германия".

Около 1000 демонстранти се събраха пред нощен клуб на берлинския площад "Александерплац", където АзГ празнуваше пробива си на изборите.




Протестиращите викаха "Вън, махайте се!" и "АзГ, расистка измет!"
Полицията съобщи, че обстановката е спокойна, въпреки че някои от демонстрантите са хвърляли бутилки и яйца.

Няколкостотин души се събраха на спонтанен протест и в източния град Лайпциг. Сходни прояви имаше също в Кьолн, Хамбург и Франкфурт.

Митинг с около 400 участници в Кьолн беше част от национална кампания под надслов: "Национализмът не е Алтернатива".